Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Fem frågor …

… till Inga-Lill Bengtsson, redaktör för Kb Mosaik på Kristianstadsbladet, som vann Nya Journalistpriset för sin flerspråkiga innovativa journalistisk för att motverka segregation och stärka demokrati och integration.

Grattis! Berätta: Vad är Nya Journalistpriset?
– Tack, att vi fick priset känns verkligen omtumlande. Nya Journalistpriset delas ut av tidskriften Fokus och Lernia. I år var andra året som priset delades ut och det görs i två kategorier inom området ”Till bästa journalistik på annat språk än svenska i Sverige".

Vilken kategori vann ni?
– Bästa medium, plattform eller forum som diskuterar integration konstruktivt.

Hur lyder juryns motivering?­

Att Kb Mosaik har underlättat integrationen av invandrare i Skåne genom upplysande journalistik på webb, i print och genom sammankomster. Motiveringen har vi känt till sedan nomineringen, men att vi skulle vinna tvivlade vi trots allt på. Vi hade värdiga konkurrenter.

Vad var det mest ögonblickliga du tänkte när du hörde, eller möjligen läste, motiveringen?

Spontant tänkte jag: den låter väldigt bra, och stämmer väl med vår ambition att vara brobyggare, att skildra saker som ökar nya invånares förståelse om samhället, ge dem tips på vägar in i det, samtidigt som ”gammelsvenskar” får veta mer om våra nya invånare. Andra positiva effekter är exempelvis att läsare lär sig svenska bättre, eller kan träna sin engelska. Genom tidningen och vår journalistik sprider vi också kunskap om svensk pressfrihet och om källtillit och källkritik. Många nya invånare är från länder där medier är organ för propaganda.

Vad i er journalistik bedömer du vara mest viktigt och värdefullt, och varför?

– Många av våra artiklar och reportage är tips som förhoppningsvis kan leda till inspiration och aha-upplevelser. Plus kombinationen att vi både lyfter fram dem vi skriver om och samtidigt inte väjer för att ta upp svåra ämnen på ett nyanserat sätt, utan pekpinnar. Exempelvis kring sådant som brott och straff och könsstympning. Behovet av nyanser är stort. Jag upplever att vi får många parallella bubblor i samhället, ickekommunicerande kärl, fyllda med exakta och orubbliga ställningstaganden för och emot.

ABC om Kb Mosaik

  • Kb Mosaik startade 2016 och ges ut av Kristianstadsbladet inom Gota Media.
  • Varje vardag publiceras nyheter och reportage digitalt och tio gånger om året ges en papperstidning ut. Printupplagan är 16 500 exemplar.
  • Innehållet publiceras på tre språk: lätt svenska, engelska och arabiska.
  • Redaktionen består av journalister och översättare dels med rötter i bygden, dels som vuxit upp i andra länder.
  • Medier & demokrati publicerade i december 2017 en rapport om Kb Mosaik.
    Den kan laddas hem här >