Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Meg – Mediedagarna i Göteborg

7 april 2016 (Hela dagen) till 8 april 2016 (Hela dagen)
Svenska Mässan, Göteborg
Medielandskapet och medieklimatet förändras snabbare än någonsin. Hur påverkar det demokratin?
 Lindholmen Science Park fångar in och utforskar den brännheta frågan. Under Meg blir huvudnumren scensamtal med initierade röster från bransch och akademi.

Medielandskapet befinner sig i en historisk omstöpning. Möjligheterna och konkurrensen mångdubblas, samtidigt som fragmentiseringen ökar. För demokratin uppstår både chanser till vitalisering och risker för motsatsen.

Samtidigt som fler och fler kanaler föds för att kunna delta i samhällsdebatten ser vi hur den fria journalistiken utmanas både när och fjärran. Dels via politiska inskränkningar, dels genom att journalister utsätts för hot och våld.  

Parallellt kämpar också de traditionella medierna – framför allt dagstidningar – för sin existens. Konkurrerande affärsmodeller i digitaliseringens fotspår har satt hård press på mediehusens ekonomi, vilket lett till kraftigt bantade redaktioner. Krasst uttryckt; det är inte längre så att medierna är det självklara kittet i lokalsamhället.

Frågan är: vad betyder de förändringarna för demokratin?

Lindholmen Science Park sätter sedan årsskiftet frågan i fokus via projektet Medier & demokrati, och ett led i arbetet är att delta under Meg, mediedagarna i Göteborg den 7 och 8 april.

Det sker genom flera initiativ:

Lindholmen står som värd för ett seminarie med den internationelle talaren Azmat Khan. Khan, som har en bakgrund som grävande reporter för såväl PBS Frontline som Al Jazeera, har nu rekryterats till digitala succén Buzzfeed. Vad tänker hon kring medie- och demokratiutvecklingen utifrån sina erfarenheter?

Vi har också en monter öppen för samtal och där huvudnumren blir fyra liveintervjuer just på temat medier och demokrati och kvartetten, som i tur och ordning kommer att äntra scenen, är:

  • Gabriel Byström, kanalchef för Sveriges Radio Skaraborg och tidigare mångårig kulturchef på Göteborgs-Posten. Därtill författare till boken Tystnadens triumf som skildrar den politiska utvecklingen i Ungern.
  • Elza Dunkels, forskare och universitetslektor vid Umeå universitet, specialiserad på yngre generationers internetkultur.
  • Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.
  • Ingela Wadbring, instutitionschef för Nordicom, som sammanställer all nordisk medieforskning.

– Vad det nya medielandskapet innebär för demokratin och dess utveckling, positivt som negativt, har hög aktualitet och det ska bli mycket spännande att höra våra gästers analyser, säger Martin Holmberg, projektledare för Medier och demokrati på Lindholmen Science Park.

Målet för projektet är att tillsammans med bransch och akademi etablera en utvecklingsarena som naturligt kopplar samman mediernas innovationsbehov och framtidsfokuserad forskning. Det vill säga en arena som stimulerar och skapar ny och möjliggörande kunskap där demokratifrågan är en grundbult. Lindholmen Science Park har unik erfarenhet som neutral värd för just den typen av arenor och projekt – nationellt som internationellt – inom fokusområdena transport, IT och Media & design.

Läs mer om Lindholmens Science Parks program under Meg

Läs mer om projektet Medier & demokrati

Välkomna till Meg på Svenska Mässan i Göteborg 7–8 april 2016. Vi ses!