Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Podd

En av Medier & demokratis uppgifter är att sprida kunskaper, erfarenheter och innovationer i gränslandet medie- och demokratiutveckling. Det sker bland annat via Medier & demokrati-podden. Nedan hittar du hittills publicerade avsnitt.

Poddavsnitt

Rapporter

 • Malin Picha Edwardsson

  ”Det ska inte vara läskigt att komma med nya idéer”

  Publicerad den 22 november 2021

  Medier & demokrati-podden 2021:6

  Medverkande: Malin Picha Edwardsson, doktor i medieteknik och forskare vid Södertörns högskola, som studerar innovation och undervisar om innovation – särskilt inom journalistik och nyhetsmedier.
  Inspelad 24 september

  Vad är egentligen innovation, och vad är vitsen?
  Hur innovativa är nyhetsmedier?
  Hur kan forskningen bidra till ökad innovation?
  De här frågorna och ett knippe andra på temat medier och innovation dominerar årets sjätte avsnitt av Medier & demokrati-podden. Gäst är Malin Picha Edwardsson, medieforskare och doktor i medieteknik, och sedan hon lämnade redaktioner och reporterjobb har hon ägnat yrkeslivet åt utveckling och innovation. Dels som forskare, dels som projektledare, men alltjämt med journalistiken i centrum och i mediebranschens närhet.
  I samtalet ges Malin Picha Edwardsson möjlighet att berätta hur hon, om hon vore mediechef, skulle stimulera innovation på redaktioner. Vad skulle hon välja att initiera, och varför? Flera av hennes budskap är tydliga, exempelvis de här:
  – Det ska inte vara läskigt att komma med nya idéer, säger hon. Likaså måste det vara tillåtet att misslyckas.
  I sin forskning har Malin Picha Edwardsson studerat både vad som är framgångsfaktorer och hämskor för innovativa miljöer – inte minst inom medieföretag.
  – Förändringsviljan hos de flesta nyhetsmedier är ganska låg, säger hon. Det finns bland annat en historisk skepsis till ny teknik.
  Under samtalet avslöjar Malin Picha Edwardsson sin favoritinnovation och lyssnaren får även hennes bästa tips för att lära sig mer om just medieinnovation. 

  Samtalet leds av Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.

  Lyssna på eller ladda ner podden här

 • Vad händer när förstagångsväljarna hänger på TikTok?

  Publicerad den 26 oktober 2021

  Medier & demokrati-podden 2021:5

  Medverkande: Carl Heath, senior forskare på forskningsinstitutet RISE med fokus på samhällets digitala strukturomvandling och tidigare regeringens särskilda utredare för det demokratiska samtalet.
  Inspelad 5 oktober

  Samtalet om demokratin på nätet handlar ofta om utmaningar kopplade till de stora globala plattformarna. Carl Heath vill se ett nytt fokus: Hur kan digitala verktyg lägga grunden för ett bra offentligt samtal i digitala miljöer?
  Den 5 och 6 oktober gjorde Demokratistugan ett stopp på Lindholmen Science Park. Det kringresande kunskapscentret är på turné i hela landet under 2021, som en del av hundraårsfirandet av den svenska demokratin. Det var också just under denna period som Facebook och flera av företagets andra tjänster och varumärken, som Instagram och Whats Up, slocknade under sex timmar.
  Carl Heath har ägnat mycket tid under de senaste åren åt hur digitala miljöer påverkar människor och demokrati. Som regeringens utredare i kommittén Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet presenterade han förra hösten slutbetänkandet Det demokratiska samtalet i en digital tid. 

  I Medier & demokrati-poddens sjätte avsnitt beskriver han hur tankarna fortsatt sedan dess.
  – Om mindre än ett år är det riksdagsval och för många förstagångsväljare kommer TikTok vara den självklara plattformen att hänga på. Vilka konsekvenser kommer det att få, säger han och fortsätter:
  – Jag tror inte att det offentliga ska bygga något som ska ersätta de stora plattformarna, men jag tror att det behövs komplement. Inte något som nödvändigtvis efterliknar vad plattformarna är, utan något annat.
  Det "andra" han ser framför sig är en digital motsvarighet till våra offentliga platser. Där vi som samhälle – i meningen enskilda individer, privatägda företag och offentliga institutioner – tar ett proaktivt grepp på den digitala teknikens möjligheter och hittar sätt att använda det digitala som verktyg i demokratibygget.

  Samtalet leds av Anders Thoresson, projektledare för ”Mediebranschen och AI”, ett pilotprojekt i samverkan mellan Medier & demokrati, AI Sweden, Bonnier News Local, Stampen och Sveriges Television

  Lyssna på eller ladda ner podden här

 • "Grävgruppen behöver dataanalytiker"

  Publicerad den 17 september 2021

  Medier & demokrati-podden 2021:4

  Medverkande: : Love Börjeson, föreståndare för Kungliga Bibliotekets KB-labb.
  Inspelad 9 september

  Med AI-baserade språkmodeller får redaktioner en helt ny verktygslåda. I femte avsnittet av Medier och demokrati-podden förklarar Love Börjeson från Kungliga Biblioteket vad språkmodeller är, vad de kan användas till och hur man som redaktion kommer igång.
  Hur skulle du göra för att analysera en databas med en och en halv miljard textstycken? För några år sedan skulle svaret sannolikt blivit "du skojar, det går inte". I dag är svaret: "Använda artificiell intelligens."

  – Om jag satt på en redaktion och skulle stödja mitt grävande team skulle jag ge dem tre-fyra data scientists, säger Love Börjeson, föreståndare på Kungliga Bibliotekets KB-labb.

  Natural language processing, NLP, är ett samlingsbegrepp för artificiell intelligens som gör det möjligt för datorer att hantera mänskligt språk. På svenska används ofta begreppet språkmodeller, och rymmer bland annat lösningar som låter datorer analysera innehåll, sammanfatta, översätta och skapa text eller transkribera tal till text.

  Varför tycker då Love Börjeson att redaktionerna behöver egna dataanalytiker? För att de ska kunna bygga skräddarsydda lösningar utifrån reportrarnas behov och med de svenska språkmodellerna som utgångspunkt.

  – Det är bättre att vi koncentrerar oss på det som bara vi kan göra, så får andra ta fram applikationerna, säger Love Börjeson.

  Vill du läsa mer om KB:s modeller kan du göra det här. Alla publicerade modeller finns på HuggingFace

  Samtalet leds av Anders Thoresson, projektledare för ”Mediebranschen och AI”, ett pilotprojekt i samverkan mellan Medier & demokrati, AI Sweden, Bonnier News Local, Stampen och Sveriges Television.

  Lyssna på eller ladda ner podden här

 • ”Vi ska vara Avestas Expressen”

  Publicerad den 24 maj 2021

  Medier & demokrati-podden 2021:3

  Medverkande: Gabriel Ehrling Perers, chefredaktör, Avesta Tidning
  Inspelad 18 maj

  2019 fick Avesta Tidning nya ägare: Bonnier News och norska Amedia. Då var AT en lokaltidning som inte längre var utpräglat lokal och vars prenumeranter försvann i en ohållbar takt. En ny strategi presenterades och Avesta Tidning blev en pilot för den nya ägarduon. I toppen på att-göra-listan stod rekrytering av en lokalt förankrad chefredaktör och fler lokala reportrar.
  Chefredaktör blev Gabriel Ehrling Perers, en 35-åring med rötter i bygden sedan 1600-talet. Redaktionen växte med ytterligare tre reportrar och drygt ett och ett halvt år senare har Avesta Tidning utsetts till Årets redaktion av Tidningsutgivarna. 
  – Väldigt hedrande. Vi firade att vi vunnit bara genom att ha blivit nominerade.

  I fjärde avsnittet av Medier & demokrati-podden ger Gabriel Ehrling Perers sin syn på de avgörande vägvalen bakom framgången. Han berättar även vilken journalistisk genre han tycker att han borde förstått vikten av snabbare.
  Sedan nystarten har tappet i print i det närmaste upphört och antalet betalande digitala prenumeranter har – om än från låg nivå – ökat med 80 procent. 
  – Vår uttalade målsättning är att vara Avestas Expressen inom citationstecken, säger Gabriel Ehrling Peres.
  En av samtalets frågor passar han på: den sista.

  Samtalet leds av Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.

  Lyssna på eller ladda ner podden här

 • Så hittar en av Sveriges mest erfarna datajournalister berättelserna

  Publicerad den 29 mars 2021

  Medier & demokrati-podden 2021:2

  Medverkande: Helena Bengtsson, redaktör och projektledare för SVT:s datajournalistik.
   Inspelad 10 mars

  Med mer än 25 år på Sveriges Television och perioder både The Guardian i London och Centre for Public Integrity i Washington är Helena Bengtsson en av Sveriges mest erfarna datajournalister.  I Medier och demokrati-podden berättar hon om sin syn på vad datajournalistik är och vad den tillför den journalistiska verktygslådan.
  Helena Bengtsson och hennes kollegor på SVT tar tekniken till hjälp för att hitta journalistiska berättelser i data. Men det intressanta som upptäcks måste inte nödvändigtvis berättas med tabeller och grafer. Datajournalistiken kan vara ett viktigt verktyg i researcharbetet för att hitta rätt sak att berätta om. Tv-inslaget – eller en artikel – kan däremot vara helt fri från siffror.

  – För mig är datajournalistik inte en genre. Det är en metod i en verktygslåda. Ibland för det interna arbetet, ibland som en publicerade datavisualiseringar, säger Helena Bengtsson.
  För journalister, menar hon, är det viktigt att inte släppa fokus på det journalistiska. Att inte låta tekniken och redaktionens fascination för den att ta över. För Helena Bengtsson är det viktigare att vara detaljorienterad.
  – Datajournalistiken låter dig hitta detaljer på ett helt fantastiskt sätt.

  Samtalet leds av Anders Thoresson, projektledare för ”Mediebranschen och AI”, ett pilotprojekt i samverkan mellan Medier & demokrati, AI Sweden, Bonnier News Local, Stampen och Sveriges Television.

  Lyssna på eller ladda ner podden här

   

 • Vad behöver nyhetsmedier förstå om AI?

  Publicerad den 2 februari 2021

  Medier & demokrati-podden 2021:1

  Medverkande: Daniel Gillblad, Co-director på AI Sweden.
  Inspelad 27 januari

  I andra avsnittet av Medier & demokratipodden är Daniel Gillblad gäst. Utifrån sin roll som ansvarig för forskning och strategi på AI Sweden, Sveriges center för tillämpad AI-innovation, förklarar han vad artificiell intelligens egentligen handlar om och resonerar om hur tekniken påverkar mediebranschen.

  – I sin absolut enklaste form är AI datorprogram som kan lära sig nya saker från data: Resonera, dra slutsatser, lösa problem, fatta beslut. Saker som huvudsakligen är sånt som människor gjort tidigare. Väldigt mycket av det här sker som ett samspel mellan människa och maskin, säger han.

  Det som hänt, och som ökat intresset för AI enormt, är utvecklingen inom det som kallas för maskininlärning. Man behöver inte längre tala om exakt för en dator vad man vill att den ska göra. Istället kan den lära sig det själv, genom att analysera stora datamängder.

  – Bildigenkänning är ett exempel på det. Genom att titta på bilder kan datorer lära sig känna igen, beskriva och generera bilder. Och detsamma börjar hända på textsidan.

  Den här teknikutvecklingen förändrar just nu alla branscher och sektorer i samhället, mediebolagen är inget undantag. Förutsättningarna för annonsaffären förändras, hur nyhetsurvalet på en webbplats görs förändras och journalister får helt nya verktyg för research, faktagranskning och redigering.

  Om teknikutvecklingen i sig är något som bevakas av fackreportrar går däremot inte bevakningen av teknikens användning att lägga på en teknikreporter. Inom it-branschen är det en gammal sanning att de bästa lösningarna byggs när tekniker får jobba tillsammans med de som kan verksamheten. Vilket i ett medieperspektiv innebär att bevakningen av hur AI användning inom sjukvård, utbildning och privat näringsliv bäst bevakas av de reportrar som kan respektive område. Men precis som de användare som ska hjälpa teknikerna att utveckla nya lösningar behöver förstå en del om AI behöver reportrar som ska bevaka AI inom exempelvis sjukvården också förstå en del av AI.

  – Kan man inte ställa frågor om hur AI-lösningen fungerar kan man fråga vilken data den bygger på. Det säger något om vad systemet kommer klara av och vad det inte kommer att klara av. Och sen hur det kommer användas i praktiken, säger Daniel Gillblad i avsnittet. 

  Samtalet leds av Anders Thoresson, projektledare för ”Mediebranschen och AI”, ett pilotprojekt i samverkan mellan Medier & demokrati, AI Sweden, Bonnier News Local, Stampen och Sveriges Television.

  Lyssna på eller ladda ner podden här

   

 • Cecilia Bodström och Eva Landahl.

  Så kan andra yrken stärka journalistiken

  Publicerad den 17 december 2020

  Medier & demokrati-podden 2020:1

  Medverkande: Cecilia Bodström, Sveriges Radio och Eva Landahl, Sveriges Television
  Inspelad 9 december 2020

  Hjärnforskare, poliser och präster inspirerar samhällsjournalistiken inom Sveriges Radio och Sveriges Television. Men hur och varför? Lyssna till Cecilia Bodström på SR och Eva Landahl på SVT i premiäravsnittet av Medier & demokrati-podden.

  De har båda många år inom journalistiken och under långa perioder i ledande chefsroller. Uppdrag som innebär stark närkontakt med utveckling och formande av journalistik och att vara mottagare av publikens ros och ris. Den mixen har triggat en djupare nyfikenhet: hur kan journalistiken – inte minst samhällsjournalistiken – bli och upplevas som bättre?

  I ett gemensamt projekt har Cecilia Bodström och Eva Landahl kontaktat, träffat och intervjuat erfarna personer i andra yrken. Personer som de bedömt har kunskaper och arbetsmetoder som journalister och journalistiken kan lära av. Det handlar – utöver hjärnforskare, poliser och präster – även om exempelvis implementeringsforskare, lärare och terapeuter.

  Samtalen har lett till nya insikter. Insikter som nu successivt testas och utvärderas. Ett SVT-program som experimenterar och prövar är samhällsmagasinet Agenda.

  Hör Cecilia Bodström och Eva Landahl berätta mer om lärdomarna, och om projektets fortsatta planer.  Ambitionen är att upptäcka och utveckla metoder som stärker granskning, begriplighet och journalistikens roll som samtalsplats för konstruktivitet och lösningar.

  Samtalet leds av Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.

  Lyssna på eller ladda ner podden här