Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Lokalredaktör 2.0

Hur ska en journalist på en lokalredaktion arbeta på ett optimalt sätt? Hur kan medier skapa större engagemang och nya former för lokaljournalistik? Det är utgångspunkter för forskningsprojektet ”Lokalredaktör 2.0”.

Projektet är initierat och drivs av tidningen Sydöstran i Blekinge, med Södertörns högskola och Medier & demokrati som samverkansparter. Målet är att få veta mer om hur man på ett optimalt sätt kan arbeta som journalist på en lokalredaktion i dagens digitala värld:

  • Hur viktigt är det att journalisten är stationerad på orten som bevakas?
  • Hur skapas mer delaktighet med läsarna?
  • Hur kan en yngre målgrupp nås?

En viktig del av forskningsprojektet består av djupintervjuer med personer boende i Olofström och Ronneby där Sydöstran har lokalredaktioner. I studien undersöks frågor som:

  • Vad vill invånarna veta?
  • Hur kan en dagstidning vara en betydelsefull aktör på en mindre ort?
  • Hur ska kommunpolitiken och andra samhällsviktiga funktioner som berör invånarnas vardag bevakas?

Projektet ”Lokalredaktör 2.0” leds av Sydöstrans chefredaktör Anders Nilsson. Medieforskaren Malin Picha Edwardsson på Södertörns högskola ansvarar för själva forskningen, medan Medier & demokratis roll framför allt är att stå för spridning av de kunskaper och erfarenheter som dras. Tanken är att både Sydöstran och nyhetsmedier i allmänhet ska få kunskaper som stärker lokaljournalistiken. 

Forskningsprojektet bedrivs under 2021 och omfattar drygt 900 000 kronor. De ingående parternas egna insatser utgör två tredjedelar, medan en tredjedel är statligt innovationsstöd till Sydöstran.