Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

”Det ska inte vara läskigt att komma med nya idéer”

Vad är innovation, och vad är vitsen? Den frågan och ett knippe andra på temat medier och innovation dominerar årets sjätte avsnitt av Medier & demokrati-podden. Gäst är Malin Picha Edwardsson, medieforskare och doktor i medieteknik vid Södertörns högskola. – Förändringsviljan hos de flesta nyhetsmedier är ganska låg, säger hon.
Malin Picha Edwardsson

Malin Picha Edwardsson har en bakgrund som journalist. Men sedan hon lämnade redaktioner och reporterjobb har hon ägnat yrkeslivet åt utveckling och innovation. Dels som forskare, dels som projektledare, men alltjämt med journalistiken i centrum och i mediebranschens närhet.

I podden ges Malin Picha Edwardsson i uppgift att beskriva hur hon – om hon vore mediechef – skulle stimulera innovation på redaktioner. Vad skulle hon välja att initiera, och varför? Flera av hennes budskap är tydliga, exempelvis de här:

– Det ska inte vara läskigt att komma med nya idéer, säger hon. Likaså måste det vara tillåtet att misslyckas.

I sin forskning har Malin Picha Edwardsson studerat både vad som är framgångsfaktorer och hämskor för innovativa miljöer – inte minst inom medieföretag.

– Förändringsviljan hos de flesta nyhetsmedier är ganska låg, säger hon. De flesta medieföretag är inte särskilt innovativa och det gäller även internationellt. Exempelvis finns en historisk skepsis till ny teknik.

Under samtalet avslöjar Malin Picha Edwardsson sin favoritinnovation och lyssnaren får även hennes bästa tips för att lära sig mer om just medieinnovation. 

Lyssna eller ladda hem podden här
 

Tidigare avsnitt av Medier & demokrati-podden

Vad händer när förstagångsväljarna hänger på TikTok?
Medier & demokrati-podden 2021:5

”Grävgruppen behöver dataanalytiker”
Medier & demokrati-podden 2021:4

”Vi ska vara Avestas Expressen”
Medier & demokrati-podden 2021:3

Så hittar en av Sveriges mest erfarna datajournalister berättelserna
Medier & demokrati-podden 2021:2

Vad behöver nyhetsmedier förstå om AI?
Medier & demokrati-podden 2021:1

Så kan andra yrken stärka journalistiken
Medier & demokrati-podden 2020:1