Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Facebook nu jämsides med norska lokalmedier

Medier & demokrati vid Lindholmen Science Park har precis släppt en ny rapport. I fokus är lokal mediekonsumtion i Norge där en alldeles färsk studie från Handelshögskolan i Oslo visar att Facebook på kort tid blivit en lika viktig källa till lokal information som lokala tidningar och public service-medier.

Rapporten visar hur den just nu mycket omdiskuterade globala mediejätten har tagit plats i människors vardagsliv. Nästan 80 procent av medborgarna i Norge uppger att de använder sig av Facebook för att uppdatera sig på vad som sker där de bor. Siffran är hämtad ur en stor undersökning gjord som en del av forskningsprojektet ”Digitization and Diversity" vid Handelshögskolan BI i Oslo.

Projektets resultat ”Digitalisering av lokal mediebruk” (DnD-rapport nr 1 2018, Oslo:BI: Centre for Creative Industries) presenterades i förra veckan. Medier & demokrati har tagit del av hela innehållet och tagit fram en komprimerad version på svenska.

– Vår rapport bidrar till en bättre förståelse för den digitala transformation som lokala medier är skarmavbild_2018-03-26_kl._17.55.49.pngmitt uppe i. Dessa har inte längre en unik position utan Facebook är nu en av de mest använda kanalerna för att uppdatera sig på händelser i närsamhället, säger Ragnhild K Olsen, en av forskarna bakom rapporten. De övriga två är Mona Solvoll och Anne-Britt Gran.  

Den norska undersökningen visar också att de lokala medierna står inför en stor utmaning när de försöker ta betalt för digitalt innehåll. Bara en av fyra tycker att betalmaterial är bättre än gratismaterial.

– Vår undersökning visar vilka viktiga utmaningar som lokaltidningarna möter när de skruvar om sina affärsmodeller och inför användarbetalning på nätet, säger Ragnhild K Olsen.

Medier & demokratis rapporter har hittills distribuerats till programmets målgrupp och samarbetspartners. Men rapporterna kommer inom kort även att kunna laddas ned via vår webbplats.