Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Fem frågor ...

... till Karin Hübinette, projektledare för Future of Democracy, som genomfört 2022-års sista arrangemang.

Hur avslutades Future of Democracy-året?

– Vi genomförde en halvdagssummit för ledare i Västra Götalandsregionen i samband med Digitaliseringsdagen 7 december.

Vilket innehåll fyllde programmet?

– Rubriken för dagen var "Digitalisering i människans tjänst". Vi tog fasta på det och fokuserade på tre spår. Först om AI, möjligheter, utmaningar och realistiska förväntningar.

Johanna Bergman från AI Sweden pratade både om projektet med Rörstrands porslinsmuseum, där en AI-modell tränats på att identifiera porslin via fotografier som skickas in och dessutom om den stora nationella språkmodellen, GPT-SW3. Just språkmodeller har ju blivit hyperaktuellt, med den nyligen lanserade Chat GPT som både roar och oroar människor över världen.
– Louise Callenberg pratade om innovation med förhinder, vad stoppar utveckling i offentlig sektor och hur kommer vi vidare? Därefter ägnade vi ett avsnitt åt demokratisk digitalisering med Jannike Tillå från Internetstiftelsen. Hon påminde om att digitalt utanförskap inte är svart eller vitt, många upplever faktiskt att digitala tjänster stjälper mer än de hjälper.

Som vanligt varvades våra inspiratörer med rundabordssamtal.
– Sista punkten handlade om Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle. Ett initiativ från Vinnova och AI Sweden tillsammans med SKR, DIGG och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Under fyra år kan kommuner och organisationer söka stöd för att utforska hur AI kan användas för bättre samhällsservice. Flera spännande projekt är redan igång och till våren kommer fler ha möjlighet att komma med. Rebecka Lönnroth, programansvarig på AI Sweden berättade om det.

Någon eller några teman som du upplevde engagerade extra mycket?

– Både innovation och demokratisk inkludering verkade skapa stort engagemang runt borden. Det är väldigt inspirerande att se människor som inte känner varandra sen tidigare bli så engagerade i samtal sinsemellan. Jag har nästan slutat förvånas över att inte ens kaffepaus kan få en lämna borden och sluta diskutera.

Future of Democracys sätter fokus på hur Sverige kan moderniseras med hjälp av ny teknik och samtidigt slå vakt om grundläggande demokratiska värden. Hur sammanfattar du utvecklingen för den sortens frågor under 2022?

– Skrämmande aktuellt, inte minst på grund av kriget i Ukraina. Kriget har satt frågan om påverkan, tillit och desinformation i blixtbelysning. Antalet cyberattacker, även i Sverige, har ökat och sannolikt i högsta grad med anledning av kriget. Samtidigt fortsätter den teknologiska utvecklingstakten att öka med allt fler nya tjänster för medborgare och företag. Men ska de fungera och kanske framför allt accepteras, så måste frågan om inkludering och påverkan ständigt lyftas.

Vad kan du berätta om 2023?

– Det är nu bestämt att nästa nationella summit kommer att hållas 29 och 30 maj på Lindholmen. Vi kommer att göra vårt yttersta för att sprida kunskap och engagemang i en allt vidare krets. Sverige har fått en ny regering och många regioner och en hel del kommuner har fått nytt styre, så det innebär nya politiska företrädare att påverka. Future of Democracy vill med hjälp av engagerade ledare från alla samhällssektorer få fler folkvalda att förstå möjligheterna med ny teknologi och vilken potentiell samhällsnytta de kan göra men samtidigt engagera sig i hur teknologin på riktigt kan stärka demokratin.
– Och så har vi knutit till oss ett antal nya spännande partners! Om det ska jag berätta i början av nästa år, så fort bläcket på avtalen hunnit torka.

Future of Democracy 2022
 

·       Juni: Future of Democracy Summit i Helsingborg i anslutning till H22 City Expo.

·       Augusti: Valdebatt i Stockholm – i samverkan med Internetstiftelsen – där samtliga riksdagspartier deltog.

·       September: EU-dagarna i Lund. Ett arrangemang tillsammans med Europaparlamentet.

·       7 december: Digitaliseringsdagen på Lindholmen Science Park.

·       Därutöver tio avsnitt av Future of Democracy-podden som görs i samarbete med Digitalsamtal.

Hemsida: futureofdemocracy.se