Hoppa till huvudinnehåll

IYC:s slutrapport lanseras på demokratins framtidsdag

måndag, mars 21, 2022

Under senaste två åren har regeringen initierat en kraftsamling för demokratin i Sverige under namnet ”Demokratin 100 år”. 15 mars arrangeras en avslutande framtidskonferens i Stockholm. International Youth Think deltar i programmet med två Youth Fellows: Wilma Johansson och Julia Strandquist.

Ett collage av tre bilder, en bild är tagen 1921 som föreställer sxjustycken kvinnor som är påväg att rösta i val. De andra två bilderna är även svartvita men tagna 100 år senare och föreställer två studenter.

Bild på Wilma Johansson och Julia Strandqvist samt en bild på personalen på Eva Andéns advokatbyrå går till röstning 1921, källa: Göteborgs universitetsbibliotek

I fjol var det 100 år sedan både kvinnor och män fick rösta i riksdagsval, och 1922 fick riksdagen för första gången kvinnliga ledamöter. För att fira dessa demokratins genombrott – och för att stärka demokratin för framtiden – har kommittén "Demokratin 100 år” varit verksam sedan 2020. 
15 mars blir det ett crescendo för arbetet, som har pågått över hela landet. Då samlas politiker, akademiker och medborgare på Kulturhuset i Stockholm under rubriken ”Demokratin 100 år – en framtidsdag”. Programmet innehåller frukostseminarium, expo-yta, scenprogram och artistframträdanden. International Youth Think Tank kommer att ha centrala roller i programmet.

– Framtidsdagen är det perfekta tillfället för våra ungdomar att presentera sina idéer inför nästa århundrade, säger IYTT:s föreståndare Urban Strandberg.

Överlämnar slutrapport till Peter Örn
Dels kommer en film att introducera IYTT:s arbete och ge en försmak av resultaten från höstens International Youth Conference på Lindholmen Science Park. Det var den tredje i ordningen och Youth Fellow Wilma Johansson får överräcka konferensens slutrapport till Peter Örn, ordförande för ”Demokratin 100 år”. Dels kommer Youth Fellow Julia Strandquist att presentera en panel med representanter från olika ungdomsorganisationer genom att ställa frågor som IYTT använder i sina öppna demokratisamtal: ”Open Chair Democracy Talks”.

Julia Strandqvist och Wilma Johansson kommer även att hålla demokratisamtal med deltagare under pauserna. Samtal kommer också att hållas utanför Kulturhuset.

Öppen framtidsdag

  • ”Demokratin 100 år – en framtidsdag” är öppen för allmänheten så länge det finns platser kvar. Mer information och anmälan hittar du här.
  • Slutrapporten från International Youth Conference 2021, samt filmen om IYTT:s arbete, kommer att göras tillgänglig på iythinktank.com från15 mars.