Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

K-G Bergström om valet, medierna och frågan som missades

K-G Bergström har en lång karriär som politisk reporter och kommentator bakom sig, bland annat på Sveriges Television och Expressen. I det nionde avsnittet av Medier & demokrati-podden sätter han betyg på mediernas bevakning av valrörelsen.
Foto: Elnaz Baghlanian

Mediernas uppgift i valbevakningen är dels att informera om partiernas politik, dels att kritiskt granska den. Ett uppdrag de överlag lyckats bra med, tycker K-G Bergström. Men han efterfrågar fler granskningar.

– Ett av mediernas viktigaste uppdrag är att ifrågasätta och komma med fakta som partierna inte har något eget intresse av att förmedla. Problemet är att medierna för sällan verkligen lyckas sätta dagordningen. Kalla fakta ska ha all heder för deras avslöjande i början av valrörelsen, man skulle kunna önskat att det hade varit fler sådana. 

En fråga medierna helt missat i årets valrörelse tycker K-G Bergström är Nato-frågan.

– Det är något fullständigt revolutionerande att Sverige går med i Nato ett valår och att det får så lite uppmärksamhet. I synnerhet som det finns en så känslig och kontroversiell del i den här processen som att få Turkiet att godkänna den svenska ansökan, säger han. 

Han hade velat se ifrågasättanden av de partier som plötsligt bytte sida, eller hur Magdalena Andersson hade tänkt bilda regering med partier som var emot Nato-ansökan. 

– Jag fattar det uppriktigt sagt inte. Det borde varit en fullkomlig självklarhet att fråga om Nato. 

Bäst är medierna på att informera om partiernas politik, menar K-G Bergström. 

– För de tuffare granskningarna finns det inte tillräckligt många journalister som är tillräckligt kunniga om politik för att alla medier ska ha kapacitet att genomföra dem. 

Vad behövs hos en riktigt bra politisk reporter?

– Kunskap, kontakter, kritisk attityd och distans. 

I avsnittet avslöjar K-G Bergström dessutom vad han absolut hade klarat sig utan i valbevakningen – och vad som enligt honom gjorde TV4:s partiledardebatt oseriös.