Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Media Arena blir värd för innovations- och forskningsprogram

Nu är det klart. Media Arena Lindholmen blir värd för innovations- och forskningsprogrammet Medier & demokrati. –Vad den snabba medieutvecklingen betyder för demokratin är en av samhällets mest aktuella och intressanta frågor just nu, säger Martin Holmberg, ansvarig för programmet.

Efter 18 månader av förankring och noggranna förberedelser blir Medier & demokrati ett nationellt utvecklingscenter. Det är Västra Götalandsregionen som finansierar programmets bas och därutöver stöds satsningen av bland andra Tidningsutgivarna (TU), Public Service-bolagen och Sveriges ledande akademier inom medie- och demokratiforskning.

Internationellt står globala branschorganisationen WAN-Ifra bakom initiativet. Medier & demokrati ska leda samverkansprojekt mellan medieaktörer, forskning och samhälle. Uppdraget är att generera nya kunskaper, stimulera mediernas innovationsförmåga, utveckla nya arbetsverktyg och arbetsmetoder. Inte minst inom journalistik och debatt för att öka medborgarnas möjligheter och intresse av att delta i det för demokratin så viktiga offentliga samtalet. Det är ett område som Sverige med världens äldsta tryckfrihetsförordning har en tradition att både värna och utveckla.

– Vår vision är att bidra till att till att förbättra de demokratiska värdena lokalt, nationellt och internationellt. Därför känns det väldigt roligt att Medier & demokrati är redo för nästa steg, säger Niklas Wahlberg, vd för Lindholmen Science Park.

jonathan.jpgUnder Almedalsveckan i Visby deltar Jonathan Falck, före detta chefredaktör för Göteborgs-Posten och senior rådgivare inom Medier & demokrati, i seminariet ”Det står i tidningen, då är det säkert falskt. En ny mediepolitik för hela Sverige.” Seminariet arrangeras av Västra Götalandsregionen och äger rum på den Västsvenska Arenan.

En oberoende och granskande journalistik är av avgörande betydelse för demokratin. Därför är det oerhört viktigt att vi värnar och utvecklar journalistiken och medierna, säger Jonathan Falck.