Hoppa till huvudinnehåll

Medier & demokrati bakom ny bok

måndag, november 29, 2021

Medier & demokrati har varit med och tagit fram en ny bok: Demokratin och digitaliseringen. Boken samlar fem texter som diskuterar om hur nya tekniska lösningar påverkar individer, samhälle och demokratin. – Ur ett medieperspektiv diskuteras digitaliseringens förväntningar med en demokratisering av det offentliga samtalet, säger Robert Olsson, styrgruppsordförande för Medier & demokrati och vd för medieorganisationen Utgivarna.

I boken visar forskarna Åsa Wikforss och Emma Frans att de landvinningar som gjorts när det gäller möjligheten att bli sin egen redaktör och själv ”äga” sina distributionskanaler också har baksidor; hot och hat och bildandet av oresonliga filterbubblor – ”… medan vissa intar det offentliga torget tystas andra” skriver professorn i filosofi, Åsa Wikforss.
Emma Frans resonerar om konsekvenserna av att det aldrig tidigare varit så lätt att sprida desinformation och missinformation: ”Verifierade källhänvisningar har låg prioritet i sociala medier.”

Demokratin och digitaliseringen finns både i tryckt och digital form, och den släpptes i samband med att Future of democracy Summit som arrangerades på Lindholmen Science Park 20-21oktober. Innehållet består av akademiska texter, essäer och spaningar. Författare till de fem fristående kapitlen är några av landets ledande forskare och debattörer:

  • Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent som tilldelades Stora Journalistpriset 2017: Hon resonerar om hur den pågående pandemin utgör en stresstest för demokratin.
  • Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet: Hon belyser hur den digitala demokratin både rymmer möjligheter och utmaningar, eller både drömmar och mardrömmar om man så vill.
  • Daniel Gillblad, en av Sveriges ledande forskare inom artificiell intelligens och Co-Director Scientific Vision vid AI Sweden: Han skriver om hur digitalisering, data och AI på olika sätt innebär vägval i förhållande till välfärd och demokrati.
  • Jenny Wiik, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs- och Malmö universitet och som just nu leder forskningsprojektet Automatiseringen av journalistiken kopplat till Medier & demokrati: Hon lyfter frågeställningar om hur arbetslivets digitalisering påverkar arbetsmarknaden ur ett demokratiskt perspektiv.
  • Karim Jebari, forskare i filosofi och teknologi vid Institutet för framtidsstudier: Han är författare till ett kapitel med rubriken AI och moraliskt ansvar.

– Det går förstås inte att tänka bort samhällets digitalisering och automatisering, säger Robert Olsson. Nyttan kan bli enorm, det finns så stora vinster att göra utifrån ett medborgarperspektiv. Just därför är det viktigt att vi hela tiden för in demokratiska värden i diskussionen om hur vi framöver skall organisera samhället.

ABC om Demokratin och digitaliseringen

  • Skriften är framtagen av de vid Lindholmen Science Park verksamma innovationsplattformarna Medier & demokrati och AI Sweden i samverkan med Kommittén Demokratin 100 år.
  • Texter ur Demokratin och digitaliseringen publiceras även i Demokratin 100 års kommande antologi 100 år till.
  • Digitalt kan Demokratin och digitaliseringen laddas hem här:

Demokratin och digitaliseringen som pdf