Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Medier & demokrati presenterar spjutspetsprojekt i Norge

Medier & demokrati är återigen inbjudet för att leda en programpunkt på NxtMedia Conference i Trondheim. I fokus står satsningen som beskrivs som ett av Nordens mest intressanta projekt inom medieforskning och innovation.

Den 15 november arrangeras sjätte upplagan av NxtMedia Conference i Trondheim. Konferensen är en mötesplats för inte minst mediechefer, forskare och specialister inom medieteknologi. Årets konferens har två huvudinriktningar:

  • Spetsteknologi.
  • Journalistiken och lokala mediers roll i samhället.

Programmet ser väldigt spännande ut, säger Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.

Den teknologiinspirerade delen präglas av programpunkter om innovation kopplad till exempelvis articifiell intelligens (AI), smarta röstassistenter och blockchainteknologin. Därtill kommer bland andra skaparen bakom spelsuccén Wordfeud – Håkon Bertheussen – att berätta om nästa större lansering som han är involverad i.

Den lokaljournalistiska delen lägger framför allt luppen på lokala mediers betydelse för samhället och en av programpunkterna leds av Medier & demokrati. Den handlar om forsknings- och innovationsprojektet Beta Borås på Borås Tidning där en självständig testredaktion under 2018 testat och utvecklat lokal samhällsjournalistik för målgruppen 25-35 år. Seminariet leds av Martin Holmberg, men framför allt kommer Frida Dam Bergstedt, redaktör för Beta Borås, och Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning, att berätta om projektets upplägg och upptäckter.

NxtMedia undrar om inte Beta Borås är ett av Nordens mest spännande medieprojekt just nu och vi gläds förstås över intresset. Lindholmen Science Parks och Medier & demokratis uppdrag är ju – utöver att driva och leda samverkan kring forskning och innovation – just att aktivt bidra till att nya kunskaper sprids, säger Martin Holmberg.

Utöver Medier & demokratis programpunkt kommer spåret om lokal journalistik och lokala medier bland annat att innehålla följande:

  • Presentation en ny norsk innovationsarena – inte minst för lokala medier. 
  • Ett panelsamtal på temat lokala medier och innovation. En av deltagarna på scen blir Stefan Eklund.
  • En färsk studie släpps om hur betalningsviljan för journalistik utvecklas. En undersökning som initierats av branschorganisationen Mediebedriftenes Landsforening (MBL), det vill säga Tidningsutgivarnas motsvarighet i Norge.

Läs mer om NxtMedia Conference

NxtMedia är ett norskt utvecklingsnätverk med starka internationella relationer. Lindholmen Science Park och NxtMedia har bland annat samverkat under flera år, och liksom Medier & demokrati ingår NxtMedia i GAMI; Global Alliance for Media Innovation. NxtMedias profil är teknologidriven medieinnovation och en central partner är NTNU, Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet