Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Medier & demokrati-projekt utvecklade årets redaktion

Borås Tidning har utsetts till Årets redaktion i Sverige. Motiveringen i korthet: målmedveten och framgångsrik satsning på lokal och digital samhällsjournalistik. En genre BT bland annat utvecklat som nyckelaktör i Medier & demokrati-projekten Beta Borås 1 och 2.
Redaktionen i Beta Borås 1: Madeleine Bengtsson, Jonathan Oscarsson Dahlén, Frida Dam Bergstedt samt Kristoffer Lidén.

stefan.png

Stort grattis, chefredaktör Stefan Eklund. Hur känns det när ens redaktion utses till Årets redaktion?
– Det känns väldigt roligt och väldigt välförtjänt. Det är en hårt arbetade redaktion BT har, med stor kompetens, som tar sitt uppdrag på största allvar.

I motiveringen talas om ett starkt genomslag för BT:s lokala och digitala samhällsjournalistik och tydliga fokus lokal demokrati. Varför har och är det viktigt för er att satsa på just detta?
– Vi har ett uppdrag från våra ägare att göra samhällsnytta och det gör vi med vår granskande journalistik. Vi spelar en viktig roll i den lokala demokratin med vår journalistik.

Från 2018 och till alldeles nyligen har bland andra BT och Medier & demokrati samverkat i två omgångar av det projekt som blivit både nationellt och internationellt känt som Beta Borås. Dess inriktning har varit experimentell innovation av lokal, digital samhällsjournalistik för målgruppen 25-35 år. Vad har projekten betytt för totala BT:s utveckling inom det område som ni främst prisas för?
– Det har betytt att vi har lyft oss digitalt genom Beta-projektens ambition att hitta nya digitala berättarformer. Beta-projekten har både utmanat och inspirerat redaktionen att öka vårt digitala fokus ännu mer. Insikten är att vi når framtidens läsare på det sättet.

Utvecklingen av de digitala intäkterna är livsavgörande för de kommersiella nyhetsmedierna. Utöver den jätteutmaningen: vad bedömer du är viktigast att utveckla journalistiskt? För medborgarna, samhället och mediehusen?
– Det digitala berättandet, tveklöst. Papperstidningsläsarna har vi ett bra tag till, men ska vi nå den unga digitala generationen måste vi bli ännu bättre på att använda alla de digitala berättarformer som finns. Och dessutom gärna hitta nya …

Hur har redaktionen firat?
– Vi väntar med firandet till corona är över och alla är tillbaka från hemarbete och isolering. Men då blir det ett rejält firande!

Årets redaktion och Beta Borås

  • Årets redaktion ingår i tävlingen Årets dagstidning som arrangeras av branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU). Årets redaktion är en av sju klasser. Läs mer om övriga vinnare här: Vinnare Årets dagstidning 2020
  • Under 2018 och till och med mars i år ledde Medier & demokrati forsknings- och innovationsprojekten Beta Borås 1 och 2 där Borås Tidning utgjorde testplattform för experimentell utveckling av lokal samhällsjournalistik för målgruppen 25-35 år. Parter i projekten utöver Borås Tidning och Lindholmen Science Park var RISE Interactive och Södertörns högskola. På Medier & demokratis hemsida finns fyra rapporter att läsa om projektens utveckling och resultat: Medier & demokrati/publikationer