Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Premiär för Medier & demokrati-podden

Hjärnforskare, poliser och präster inspirerar samhällsjournalistiken inom Sveriges Radio och Sveriges Television. I premiäravsnittet av Medier & demokrati-podden berättar nyckelpersonerna Cecilia Bodström och Eva Landahl varför och hur.

En av Medier & demokratis uppgifter som forsknings- och innovationsprogram är att sprida kunskaper, erfarenheter och innovationer i gränslandet medie- och demokratiutveckling. Hittills har det främst skett via regelbundna rapporter och seminarier. Nu expanderar den floran genom lansering av en podd samt ett mål att arrangera fler webbinarier. 

Gäster i första poddavsnittet är Cecilia Bodström på Sveriges Radio och Eva Landahl på Sveriges Television. Båda har många år inom journalistiken: i tidningsvärlden, på SR och SVT, och under långa perioder i ledande chefsroller. Uppdrag som innebär stark närkontakt med utveckling och formande av journalistik, och att vara mottagare av publikens ros och ris. Den mixen har triggat en djupare nyfikenhet: hur kan journalistiken – inte minst samhällsjournalistiken – bli och upplevas som bättre?

I ett gemensamt projekt har Cecilia Bodström och Eva Landahl kontaktat, träffat och intervjuat erfarna personer inom andra yrken. Personer som de bedömt har kunskaper och arbetsmetoder som journalister och journalistiken kan lära av. Det handlar – utöver hjärnforskare, poliser och präster – även om exempelvis implementeringsforskare, lärare och terapeuter.
Samtalen har lett till nya insikter. Insikter som nu successivt testas och utvärderas. Ett SVT-program som experimenterar och prövar är samhällsmagasinet Agenda, och Cecilia Bodström och Eva Landahl har fortsatta planer.  eva_landahl_svt_1.jpeg
– Jag tror att man kan granska lika skarpt på andra sätt. Det är bara det att vi inte kommit på riktigt hur eller utvecklat nya metoder, reflekterar Eva Landahl i podden.

Ambitionen är att upptäcka och utveckla metoder som stärker granskning, begriplighet och journalistikens roll som samtalsplats för konstruktivitet och lösningar.

Ladda ner podden här