Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Rekord för Audiovisual Days

2021-års Audiovisual Days satte rekord med nästan 400 registrerade besökare. På programmet: inspiration och samtal om utveckling inom audiovisuella medier. – Ljud och rörlig bild växer inom nyhetsjournalistiken. Så värdefullt och roligt för oss inom Medier & demokrati att delta, säger programansvarig Martin Holmberg.
Studio för onlineevent
Martin Holmberg, Gunnar Eriksson och Marie Fasth höll i trådarna under Audiovisual Days på Lindholmen Science Park.

Audiovisual Days har tidigare år ägt rum under hösten, men på grund av rådande pandemi flyttades arrangemanget till april i år. Därtill blev eventet helt digitalt. Tidigare har Film & tv vid Lindholmen Science Park stått som värd, men den här gången var alltså även Medier & demokrati med. Liksom två andra ”syskonprogram”: AI Sweden och Visual Arena.

Den snabba digitala utvecklingen och ett spännande audiovisuellt landskap på framväxt förenar oss, säger Gunnar Eriksson, projektutvecklare för Film & tv. Oavsett om vi arbetar med film, radio, tidningar, tv eller annan media så verkar vi digitalt och med snarlika möjligheter och utmaningar. Det är något vi velat lyfta fram i årets event; att visa på våra branschers många gemensamma nämnare, och hur vi tillsammans kan utvecklas och växa, inte minst med hjälp av modern visualisering och data- och AI-baserad teknik.

Sanning eller lögn?

Årets Audiovisual Days bjöd därför på ett bredare program än tidigare med högaktuella inslag inom det audiovisuella spektrumet.  De tre dagarna rivstartade exempelvis med ett panelsamtal på temat ”Sanning eller lögn?” modererat av Medier & demokratis Anders Thoresson. AI-baserad teknik kan i dag transkribera ljudfiler extremt snabbt; ett hjälpmedel för många branscher som tv, film och spel, men också en varningsflagga: kan vi verkligen lita på vad vi hör?
En panel bestående av Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning, Mikael Kowalski, Filmpedagogerna och Anette Novak, direktör vid Statens Medieråd diskuterade just spannet från möjligheter till risker. 

Andra inslag borrade exempelvis i det växande podcastlandskapet och sista dagen var Virtual Reality och annan ny teknik inom rörlig bild i fokus. VR-pionjären Liz Rosenthal medverkade på temat: Den banbrytande virtuella berättartekniken.

– Ett tydligt mål för Medier & demokrati är att sprida nya kunskaper och inspirera till nya idéer inom digitala berättarformer, säger Martin Holmberg.

Projektledaren Harry Gerd:
– Tillgängligheten i och med det digitala eventet gjorde det verkligen möjligt att betydligt fler kunde ta till sig delar av eller hela innehållet. Jag tror att den här typen av event utan tvekan har kommit för att stanna även när pandemin har lagt sig.

ABC om Audiovisual Days 2021