Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Robert Olsson ny ordförande för Medier & demokratis styrgrupp

I dagarna sker tre förändringar i Medier & demokratis styrgrupp. Robert Olsson blir ny ordförande och, som tidigare berättats, gör Anna Careborg, vd och chefredaktör för Svenska Dagbladet, och Johan Taubert, vd för TU Medier i Sverige, entré som nya ledamöter. – Ett viktigt och stimulerande uppdrag i en inspirerande miljö, säger Robert Olsson.

Sedan Medier & demokratis start 2017 har Jonathan Falck – tidigare chefredaktör för Göteborgs-Posten och gästprofessor vid JMG på Göteborgs universitet – varit ordförande för forskning- och innovationsprogrammets styrgrupp. Nu tycker Jonathan att tid och tillfälle är det rätta att lämna uppdraget vidare.

– Jonathan har gjort ett rakt igenom fantastiskt arbete och han har varit ett ovärderligt stöd för mig i rollen som programansvarig, säger Martin Holmberg. Jag är övertygad om att Robert Olsson, som suttit i styrgruppen sedan starten, tar vid i samma anda.

Vd för Utgivarna

Robert Olsson har en gedigen bakgrund inom nyhetsmedier. Han har bland annat varit reporter på Bohusläningen, GT, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Han var med och ledde etableringen av TV4 i Göteborg och därefter haft ett flertal centrala chefsroller inom såväl TV4 som i Sveriges Television, bland annat som programdirektör. I dag är Robert Olsson vd för organisationen Utgivarna, som samlar landets ledande publicister och har fokus på yttrandefrihet och den oberoende journalistiken.

– Genom att i mycket konkreta projekt sammanföra olika delar av mediebranschen med den akademiska professionen så bidrar Medier & demokrati till att utveckla journalistiken och synliggöra dess demokratiska uppgift. I tider av medveten desinformation och ifrågasättande av fakta så är det en betydelsefull uppgift, säger Robert Olsson.

skarmavbild_2021-09-07_kl._17.34.01.pngKvar som senior rådgivare

Sedan tidigare är det klart att även Anna Careborg och Johan Taubert tar plats i Medier & demokratis styrgrupp från och med höstens första möte i september. Skiftet på ordförandeposten innebär inte att Jonathan Falcks engagemang inom Medier & demokrati i övrigt upphör. Han fortsätter som tidigare i rollen som senior rådgivare.

Övriga i Medier & demokratis styrgrupp:
Ulrika Andersson, docent i journalistik och medier, och forskningsledare vid SOM-institutet
Bengt Johansson, professor i journalistik och medier vid Göteborgs universitet
Anette Novak, direktör Statens medieråd
Martin Svensson, Co-director Operations, AI Sweden
Martin Holmberg, programansvarig, Medier & demokrati