Hoppa till huvudinnehåll

Sanningskris temat för ny forskningsöversikt

torsdag, juli 1, 2021

Medier & demokrati-projektet International Youth Think Tank har publicerat sin andra forskningsöversikt. Författare till A Global Charter for Truth: Social Epistemology for the Internet Age är brittiske filosofen Joshua Habgood-Coote. – Joshua har gjort ett fantastiskt jobb med att teoretiskt reda ut begreppen kring föreställningarna om en sanningskris, samtidigt som han går i entusiastisk dialog med våra ungdomars förslag, säger Urban Strandberg, föreståndare för IYTT.

Think Tankens andra internationella ungdomskonferens, som arrangerades digitalt från Visual Arena på Lindholmen Science Park i november i fjol, formulerade ett antal konkreta förslag för att angripa problemet med vad som uppfattas som en sanningskris – truth crisis – i det offentliga samtalet. IYTT:s Youth Fellows föreslog en global “Truth Charter” som innefattar en reformation av sociala media, ökat skydd för äganderätten till personliga data samt juridisk immunitet för journalister.

Joshua Habgood-Coote omformulerar själva problemet med en sanningskris i epistemologiska termer och ställer frågan: Hur kan medier i det demokratiska samhället hjälpa eller hindra oss att nå den kunskap vi behöver, som individer, såväl som kollektiv? Vidare, på vilka sätt kan vi främja ett medielandskap som ger oss det vi behöver?

– Joshuas tankar är helt ovärderliga när de nu utarbetar sitt slutliga Policy Brief som skall presenteras på vårat online-event “Almedalen Democracy Summit” 7 juli, säger Urban Strandberg.

Joshua Habgood-Coote är sedan 2017 doktor i filosofi och verksam vid universitetet i Leeds och universitetet i Bristol. Hans forskningsfält omfattar epistemologi, språkfilosofi och teknikfilosofi. Han har även publicerat artiklar i The Guardian, Real Life och Aeon.
(Foto: Jonathan Jenkins Ichikawa)

Här kan du läsa A Global Charter for Truth: Social Epistemology for the Internet Age 

Tidigare forskningsöversikter

International Youth Think Tank – IYTT – har publicerat en forskningsöversikt tidigare. Den analyserar vad aktuell internationell forskning säger om medborgarpanelers möjligheter att kompensera för ett ökat demokratiskt underskott, och rapporten innehåller många konkreta exempel på erfarenheter av genomförda medborgarpaneler runtom i världen.

Rapporten publicerades i maj och du hittar den här