Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Tungviktssamtal om medier och demokrati

Samtidigt som världens äldsta lag för tryck- och yttrandefrihet – den svenska tryckfrihetsförordningen – fyller 250 år ritas medielandskapet om mer dramatiskt än någonsin tidigare. En ny utmaning både för samhället och för medierna, som en av demokratins plattformar. Men vilka är möjligheterna och hoten och vilka vägval finns för framtiden? Under Meg – Mediedagarna i Göteborg – låter Lindholmen Science Park tungviktare från såväl bransch som vetenskap ge sina svar.
Under Meg 2015 modererade Martin Holmberg en öppen workshop där mediebranschen och akademin möttes i samtal om utveckling och utmaningar. På bilden Martin Holmberg, Oscar Westlund, Anna Karin Lith, Stefan Eklund, Johan Linden och Cilla Benkö.

Den 7-8 april samlas mediebranschen på Mediedagarna i Göteborg. Lindholmen Science Park är värd för fyra liveintervjuer på temat medier och demokrati.

– Det ska bli väldigt spännande att höra gästernas analyser. Vad det nya medielandskapet innebär för demokratin och dess utveckling är en högaktuell fråga, säger Martin Holmberg, som leder projektet Medier och demokrati på Lindholmen Science Park.

Gästerna som intervjuas på scen är:

  • Gabriel Byström, kanalchef för Sveriges Radio Skaraborg och tidigare mångårig kulturchef på Göteborgs-Posten. Därtill författare till boken Tystnadens triumf som skildrar den politiska utvecklingen i Ungern.
  • Elza Dunkels, forskare och universitetslektor vid Umeå universitet, specialiserad på yngre generationers internetkultur.
  • Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.
  • Ingela Wadbring, institutionschef för Nordicom, som sammanställer all nordisk medieforskning.

Lindholmen Science Park är även värd för ett seminarium med den internationelle talaren Azmat Khan. Khan, som har en bakgrund som grävande reporter för såväl PBS Frontline som Al Jazeera, har nu rekryterats till digitala succén Buzzfeed. Vad tänker hon kring medie- och demokratiutvecklingen utifrån sina erfarenheter?

Utvecklingsarena för medieforskning

Lindholmen Science Park deltar på Meg som en del i arbetet med projektet Medier & demokrati.

– Målet för projektet är att tillsammans med bransch och akademi etablera en utvecklingsarena som kopplar samman mediernas innovationsbehov och framtidsfokuserad forskning. Det vill säga en arena som stimulerar och skapar ny och möjliggörande kunskap med demokratifrågan i fokus, förklarar Martin Holmberg.

Läs mer om Lindholmens Science Parks program under Meg

Läs mer om projektet Medier & demokrati

För mer information kontakta:

Martin Holmberg, projektledare Medier och demokrati, Lindholmen Science Park, 031-764 70 61, martin.holmberg@lindholmen.se