Hoppa till huvudinnehåll

”Vi lyckades få besökarna att stanna kvar efteråt”

måndag, maj 23, 2022

Medier & demokratis valårsprojekt – ”Lokal demokrati i en digital värld” – fortsätter att arrangera lokala aktiviteter. 20 maj lockade ett samarbete mellan Borås Tidning, biblioteken i Borås och ett gäng studenter 150 unga väljare att möta åtta politiker.

Hallå Hanna Grahn, agendachef på Borås Tidning. Vilken är din känsla efter valeventet med och för yngre väljare?
– Känslan är super. Omkring 150 personer kom och vi fyllde salen på Navet i Borås. Övervägande delen av besökarna var ungdomar.

Berätta: vilka deltog och hur var upplägget?
– Sex unga studenter från Göteborgs universitet med en kvinna från Norrby i Borås i täten kontaktade Borås Tidning och frågade om vi ville samarbeta kring ett valevent för förstagångsväljare. För oss var det självklart att medverka till detta, inte minst eftersom vi har som mål att nå nya unga läsare. Vi kunde gå in med erfarenhet, kunskap, teknik och marknadsföring. Bland annat var vi angelägna om ett tydligt upplägg och att det var åsiktsneutralt. De fick plattformar att nå ut.

Betydde det att det bara var yngre kvinnor på plats?
– Nej, publiken var blandad.

Hur kom ni på och knådade fram den formen?
– Vi hade ett flertal möten med Lamija Muharemović, som initiativtagaren heter, och några med hela gruppen. Där gick vi igenom upplägg och gav deras manusutkast feedback. Vi var från början tydliga med att vi måste få full insyn i manusskrivandet.

 

Känslan är super.
150 personer kom
och vi fyllde salen

Hanna Grahn,
Borås Tidning

Vad dominerade agendan under kvällen?
–  Eventet var ganska grundläggande i sin karaktär, vilket också passar in i ett av målen med Borås Tidnings valbevakning, att vara folkupplysande. Dels gavs information om hur man gör när man röstar, och varför man egentligen ska bry sig om valet. Åtta politiker var också med under delar av eventet och svarade på frågor om partiets åsikter. Tjejerna hade gjort en enkel enkät i Borås och kommit fram till att de ämnesområden som är mest intressanta är ekonomi, brott och straff och arbetsmarknad. Kring dessa ämnen fokuserades frågorna med politikerna. Det var ingen politisk debatt i ordets bemärkelse utan mer att de en och en fick svara på frågor.

Några frågor eller spår som väckte idéer för er kommande valbevakning?
– En sak som jag tar med mig är att vi lyckades få besökarna att stanna kvar efteråt och prata med politikerna. Vi hade ställt upp bord till partierna där de kunde lägga upp broschyrer och annat valmaterial. Det var härligt att se engagemanget i det. Även biblioteket var på plats och visade böcker om val och politik. Jag tar också med mig detta att genom att samarbeta med boråsare kan vi nå nya grupper av läsare.

Sändes arrangemanget även digitalt?
– Ja vi spelade in eventet och lade ut direkt efteråt när vi konstaterat att allt flöt på bra. Vi valde bort att livesända på grund av att vi inte hade full kontroll på hur eventet skulle falla ut.

Vad har ni och biblioteken i övrigt iscensatt hittills i projektet?
– Vi har haft en källkritikkväll på Stadsbiblioteket där Borås Tidning deltog och genomförde en intervju med chefredaktör Stefan Eklund, och där huvudpunkten var författaren och journalisten Jonathan Lundberg som föreläste på temat ”Från världskrig till nätkrig”. Också den kvällen var välbesökt, dock mestadels av äldre personer. Vi har också gjort ett besök med demokratitema på en familjecentral på Kristineberg. Vi hade då med oss ett quiz om just demokrati för att väcka samtal.

... och vad väntar härnäst?
– Vi har ett besök på en familjecentral kvar före sommaren. Och så ska vi planera för den speeddating mellan politiker och vanliga väljare som ska äga rum på Hässleholmen i augusti.

Läs mer om eventet: Valevent med unga väjare i Borås

ABC om ”Lokal demokrati i en digital värld”
Projekttid: 1 januari 2022 till och med 31 mars 2023.
Deltagare: Borås TidningFalköpings TidningTTELA, biblioteken i Borås, Falköping och
Vänersborg samt Södertörns högskolaFörvaltningen för kulturutveckling i Västra
Götalandsregionen
 och Medier & demokrati.
Finansiering: Projektet omsluter nästan 1,3 miljoner kronor och medfinansieras av Västra Götalandsregionens kulturnämnd med 600 000 kronor. Övrig finansiering utgörs av insatser för deltagande aktörer.

Exempel på andra genomförda aktiviteter: 

  • Biblioteken i Borås och Borås Tidning arrangerade i början av april en kväll på biblioteket om källkritik och sociala medier med bland andra författaren och journalisten Jonathan Lundberg. Arrangemanget hade rubriken Från världskrig till nätkrig och kan ses här: Så-sprids-hat-lögner-och-propaganda
  • Biblioteken i Vänersborg och TTELA mötte i slutet av april cirka 500 förstagångsväljare på Birger Sjöbergsgymnasiet. Temat var mediers demokratiska roll, desinformation, faktagranskning och heta valfrågor. Här går att läsa mer:
  • 7 maj arrangerade Falköpings Tidning och biblioteken i Falköping ett panelsamtal om framtidsfrågor i Floby. Här går att läsa mer: Djungeltrumman-vittnade-om-att-folk-var-peppade