Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

”Vi ska vara Avestas Expressen”

2019 var Avesta Tidning en lokaltidning som inte längre var utpräglat lokal och vars prenumeranter försvann i en akut, ohållbar takt. Drygt ett och ett halvt år senare – tidigare i våras – fick tidningen ta emot utmärkelsen Årets redaktion. I fjärde avsnittet av Medier & demokrati-podden ger chefredaktören Gabriel Ehrling Perers sin syn på hur och varför Avesta Tidning vänt utvecklingen.

2019 köpte Bonnier News och norska Amedia en betydande del av Lokaltidningssverige: det vill säga Mittmedia-koncernen i vilken Avesta Tidning ingick. En ny strategi presenterades och Avesta Tidning blev en pilot för den nya ägarduon. I toppen på att-göra-listan stod rekrytering av en lokalt förankrad chefredaktör och fler lokala reportrar.

Chefredaktör blev Gabriel Ehrling Perers, en 35-åring med rötter i bygden sedan 1600-talet. Redaktionen växte med ytterligare tre reportrar och drygt ett och ett halvt år senare hade Avesta Tidning utsetts till Årets redaktion av Tidningsutgivarna.

– Väldigt hedrande. Vi firade att vi vunnit bara genom att ha blivit nominerade, säger han.

Skulle ha förstått kraften i livebevakning snabbare

Sedan nystarten har tappet i print i det närmaste upphört och antalet betalande digitala prenumerantergabriel_ehrling_perers_2.jpeg har – om än från låg nivå – ökat med 80 procent. I ett samtal ger Gabriel Ehrling Perers sin syn på de avgörande vägvalen bakom framgången. Vägval han menar är, med viss anpassning för egna marknaden, allmängiltiga för lokalmedier i Sverige. A och O är att vara först med de lokala nyheterna och att skildra och granska sådant som engagerar och samlar människor lokalt, i vardagen. Sport och näringsliv är två viktiga områden, och Avesta Tidning vill våga ha en stor tidnings attityd i en mindre kommun, och med en liten redaktion.

– Vår uttalade målsättning är att vara Avestas Expressen inom citationstecken.
Gabriel Ehrling Perers berättar exempelvis även vilken journalistisk genre han tycker att han borde förstått vikten av snabbare: live-tv.
– Livebevakning är som kött och potatis i dag. Det är där man måste börja.

Lyssna här