Hoppa till huvudinnehåll

Webbinarium om tvivel på journalistiken

fredag, januari 27, 2023

Medieforskaren Ulrika Andersson har nyligen avslutat en forskningsstudie om personer som sällan tar del av nyheter. Den 9 februari bjuder Medier & demokrati in till ett webbinarium om hur, och om, medierna kan nå sällananvändarna.

Kvinna vid dator

Många sällananvändare i 20–30 årsåldern tvivlar på mediers objektivitet. Det framgick i Ulrika Anderssons sista delrapport i projektet ”Medieborgare i nyhetsskugga”.

Många deltagare i studien sa sig uppleva att journalister inte är helt ärliga med vilka agendor som driver nyhetsjournalistiken, och vad som ligger bakom det som nyhetsmedierna väljer att ta upp. Sällananvändarna var i stället överens om att det ofta finns någon form av motiv och medvetet ställningstagande bakom den enskilda nyhetstexten eller nyhetsinslaget.

Deltagarnas diskussioner präglades också av ett källkritiskt förhållningssätt.

– Källkritik är numera en naturlig del i yngre vuxnas vardag. Frågan är om nyhetsmedierna är införstådda med det, säger Ulrika Andersson.

Nu bjuder Medier & demokrati in till webbinarium på temat sällananvändare. Vilka är de? Vad efterfrågar egentligen den yngre generationen i livet? Och hur ska medierna hantera att en inte obetydlig del av befolkningen tror att medierna drivs av en dold agenda?

Paneldeltagare:
Ulrika Andersson, docent i journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet.

Anna Careborg, chefredaktör och vd, Svenska Dagbladet

Anders Parment, ekonom och generationsforskare, Stockholms universitet

Sanna Arbman Hansing, nyhetsredaktör, Göteborgs-Posten

Samtalet leds av Frida Dam Bergstedt, journalist och projektledare på Medier & demokrati.

Forskningsprojektet ”Medieborgare i nyhetsskugga” är ett samarbete mellan Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet och Medier & demokrati. Extern finansiär är Anne-Marie och Gustaf Anders Stiftelse för medieforskning.

Webbinariet sänds från Lindholmen Science Park den 9 februari kl 13-14.30 och är öppet för alla att ta del av.

Varmt välkomna!