Källkritikens dag, den 13 mars, uppmärksammades av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån, i samverkan med bland andra Medier & demokrati, med ett välbesökt digitalt seminarium. Björn Appelgren från Internetstiftelsen berättar om hans största takeaways från seminariet, som nu går att se i efterhand.
Temat för dagen var “Hur fungerar källkritik i ett digitalt informations- och medielandskap där desinformation och AI-generad information växer i omfattning?”. Vilka nya insikter fick du med dig?
– Jag tyckte helheten blev oerhört intressant, och förutom att källkritik i ett digitalt informationslandskap är väldigt svårt så tar jag med mig att begreppet, så som vi diskuterar det idag, har vidgats väldigt mycket från att bara handla om den källkritiska metoden.
Någon av talarna som överraskade, som du rekommenderar för ”eftertittning”?
– Jag tycker såklart att man ska se alla talare, eftersom det ger den bästa helhetsbilden. Men om jag tvingas välja någon så var innehållet i Fredrik Stiernstedts föreläsning ”De som misstror traditionella medier – varför gör de det?” det som var nyast för mig.
Hur många följde arrangemanget?
– Vi hade nästan exakt 6 000 anmälda deltagare och livesändningen hade närmare 6 000 visningar av någon del. Som mest hade vi nästan 2 500 tittare samtidigt och ungefär 60 procent av dem såg hela. När vi gör gratisevent av den här typen är bortfallet mellan antal anmälda och livetittare ganska stort, men vi ser också att många tittar på stora delar av eventet vid ett senare tillfälle. Efterhandstittningen är med andra ord bra och siffrorna ökar hela tiden. Sedan vet vi att många tittar i grupp på sina arbetsplatser eller på bibliotek runt om i Sverige, men i statistiken syns ju det bara som en tittare. Är lite extra stolt över att helhetsbetyget för eventet ser ut att landa på över 4,5 av 5.
Nya siffror från er på Internetstiftelsen visar att digital källkritik är en utmaning för många svenskar. Förutom att titta på Källkritikens dag-seminariet i efterhand, vad kan man göra för att själv bli bättre på digital källkritik?
– En bra början är att använda de kunskapsresurser som finns, vi är många som jobbar med det här. Vi på Internetstiftelsen samlar vårt material på internetkunskap.se. Det levereras också många bra tips i eventets föreläsningar så det kan vara en bra start.
Programmet för Källkritkens dag 2025:
Digital källkritik – en utmaning för många svenskar - Jannike Tillå.
Källkritik som leder fel – och hur gör vi rätt? – Thomas Nygren.
Från filterbubbla till farlig övertygelse: Källkritik som motkraft till radikalisering av unga – My Vingren
När gruppens makt trumfar källkritik och sanning – vad gör vi då? – Mikael Klintman.
Fungerar källkritiken när politiker gör fakta till åsikter? – Jutta Haider.
De som misstror traditionella medier – varför gör de det? – Fredrik Stiernstedt.
Källkritikens roll i det civila försvaret av demokratin – Alicia Fjällhed.
Källkritikens roll i ett AI-genererat syntetiskt informationssamhälle – Andrea Liebman.
Se seminariet i efterhand