Projektet Forum för demokratisk kommunikation har haft sin andra konferens – ett möte i Stockholm med fokus på konkretisering av frågor kring hur demokratins motståndskraft kan stärkas.
Forum för demokratisk kommunikation, ett projekt som påbörjades förra vintern, är ett samarbete mellan Medier & demokrati och Myndigheten för psykologiskt försvar. Fokus ligger på hur desinformation, påverkansoperationer och hat och hot påverkar demokratin genom att olika yrkesgrupper utsätts för riktade och medvetna angrepp.
I våras möttes forumets deltagare, som består av beslutsfattare, forskare och journalister, på Jonsereds herrgård för ett startseminarium. Under förra veckan hölls forumets andra konferens, denna gång på Lindholmen Science Parks kontor i Stockholm. På schemat stod ett flertal föreläsningar på temat Att stärka demokratins motståndskraft mot desinformation och hot och hat.
Bi Puranen, docent och generalsekreterare för World Values Survey och knuten till Institutet för framtidsstudier, inledde med att beskriva Sveriges position på den globala värderingsskalan. Andrea Liebman, senior analytiker på Myndigheten för psykologiskt försvar, gav därefter en aktuell ögonblicksbild om omvärldsläget och Linda Corsvall, kommunikationschef på Socialstyrelsen, beskrev vilka lärdomar de tagit med sig efter LVU-kampanjen.
Dagens andra block hade huvudfokus på journalisters utsatthet. Oscar Björkenfeldt, som nyligen disputerade vid Lunds universitet, delade centrala insikter från sin forskning om de utmaningar och effekter som digitala hot och trakasserier har på journalisters arbetsmiljö och säkerhet. Inas Hamdan, reporter på Sydsvenskan, och Camilla Sylvan, arbetsledare på samma tidning, vittnade om hur välgjord journalistik resulterade i hot mot en enskild journalist men också om hur en hel redaktion påverkas av de lokalt mycket hotfulla krafter som aktiveras i samband med en journalistisk granskning. Ginna Lindberg, Sveriges Radios USA-korrespondent, gav en liverapport från Washington och den nyss avslutade valkampanjen.
Robert Olsson, ordförande för Medier & demokrati är den som byggt upp projektet.
Temat för konferensen var “Att stärka demokratins motståndskraft mot desinformation och hot och hat”, varför just detta tema?
– Uppdraget för Forum för demokratisk kommunikation är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. Temat för konferensen har dessvärre sedan flera år ett högt aktualitetsvärde, men i dessa dagar är frågorna i skarpt nyhetsläge. Jag tänker bland annat på Al Jazeeras nyligen släppta dokumentär som ses som en uppföljning av den LVU-kampanj som för ett par år sedan kom att påverka Sverigebilden i vissa delar av världen och som påstås ytterligare en gång kunna orsaka Sverige som nation skada.
– Vi ser också en mycket konkret hotbild mot journalister som gör sitt jobb genom att rapportera om och granska olika aktörer i de pågående globala konflikterna, för att nämna ytterligare ett område där situationen snarare förvärras än förbättras.
Det första seminariet arrangerades på Jonsereds herrgård i våras, på vilket sätt hänger de två seminarierna ihop?
– Den här gången önskade vi vara mer konkreta vad gäller de frågor vi diskuterade i Jonsered. I våras gjorde vi en bred inventering och la våra öron mot marken för att identifiera hur forskare, organisationsföreträdare, myndighetschefer och personer från mediebranschen förhöll sig till vårt uppdrag. Med den kunskapen har vi blivit mer konkreta vilket visat sig i de fem seminarier vi arrangerade under Bokmässan i september och som också låg till grund för den just avslutade konferensen.
– Linda Corsvall berättade i Jonsered hur oförberedd myndigheten var att ställas inför en global aktion som LVU-kampanjen och återkom nu till att mycket konkret redogöra för arbetet som gjorts inom myndigheten för att stå bättre rustad inför nästa kampanj som riktas mot Sverige och som slår hårt mot personer inom till exempel socialtjänsten.
– I Jonsered pratade vi mycket om de värderingar som styr dels de maktcentra som sprider desinformation, dels om att det finns grupper som är extra mottagliga för dessa kampanjer. Under mötet i Stockholm redogjorde Bi Puranen mycket pedagogiskt för skillnaderna mellan frihetliga och auktoritära värderingar – och att båda dessa inriktningar finns representerade i Sverige. Nyckelordet för att minska värderingsgapet mellan olika grupper i Sverige är enligt Bi Puranen att konkret och över tid jobba med jämställdhet.
Vilka highlights tar du med dig från dagen?
– Den stora ”highlighten” är allas generositet av att dela med sig av kunskap. Innehållet i Bi Puranens mycket konkreta föreläsning om värderingar var en ögonöppnare. Inas Hamdan, Camilla Sylvan och Ginna Lindbergs lika konkreta berättelser om hur det är att som journalist jobba i denna giftiga miljö var en viktig påminnelse om vilka värden som står på spel.
Hur har responsen från forumets deltagare varit sedan arbetet drog igång?
– Vi är mycket tacksamma, glada och lite stolta över den positiva respons vi får. Mixen mellan forskning och medverkan från olika delar av den offentlighet som möter påverkansoperationer, hot och hat engagerar – det är alldeles tydligt.
Vad händer härnäst inom Forum för demokratisk kommunikation?
– Utifrån de erfarenheter vi samlat på oss under året jobbar vi nu med aktiviteter för 2025. Grunden är lagd i att vi önskar fortsätta med att bjuda in till återkommande konferenser med berörda målgrupper och forskare samt att ha en mer publik del där vi tar ”våra” frågor till en bredare och samhällsintresserad publik. Vi kommer under 2025 att addera fler former för vår utåtriktade verksamhet vad gäller dessa frågor.