En första workshop har genomförts inom ramen för förstudien Lokala informationslandskapet i kris och krig. Fokus låg på att ta fram scenarier och påbörja en diskussion om hur medier och bibliotek hanterar krissituationer.
Sedan september pågår förstudien Lokala informationslandskapet i kris och krig med syfte att undersöka förutsättningarna för ny forskning och innovation om hur lokala bibliotek och nyhetsmedier kan stärka tillgången till verifierad information och oberoende journalistik i kris och krig.
Förstudiens huvudsakliga arbete är att sammanföra bibliotek och medier i två forskningsworkshops för att tillsammans spåna fram vilka behov som finns vad gäller krisberedskap och vad ett framtida projekt på temat skulle kunna innehålla. I november hölls den första av två workshops, den leddes av Malin Picha Edwardsson, medieforskare på Södertörns högskola.
Vad är en forskningsworkshop och vad är syftet med en sådan?
– En forskningsworkshop är ungefär detsamma som fokusgruppsintervjuer. Poängen är att man enas och kommer fram till en gemensam ståndpunkt. Det är ett bra sätt att samla tankarna och konkretisera idéer, i vårt fall att skapa scenarier för framtida studier.
Vad gick den här forskningsworkshopen ut på?
– Vi jobbade med att ta fram olika scenarier i form av allvarliga kriser. Målet är att förbereda en ansökan om projekt, men också samla olika intressenter för att diskutera just scenarier och hur medier respektive bibliotek skulle hantera en händelse av kris och krig.
Varför är det intressant med fokus på just kris och krig?
– Med tanke på de händelser som sker i vår omvärld just nu och det allmänna världsläget är det intressant att diskutera hur vi i Sverige kan påverka och hantera sådana händelser.
Vad händer härnäst i förstudien?
– Vi ska jobba vidare med scenarierna, ta in externa inspirerande föreläsare på ämnet och sedan arrangera en ny workshop i februari. Det känns verkligen jätteroligt att vi är igång nu!
ABC om Lokala informationslandskapet i kris och krig
Förstudien ska utforska förutsättningarna för ett forsknings- och innovationsprojekt om lokala bibliotek och nyhetsmediers förmåga att stärka människors tillgång till verifierad information och oberoende journalistik vid större kriser och i händelse av krig.
Deltagare: Biblioteken i Borås, Lindängenbiblioteket i Malmö, Borås Tidning, Sydsvenskan, Högskolan i Borås, Södertörns högskola, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen och Medier & demokrati, Lindholmen Science Park.
Period: 1 september 2024 till och med 31 mars 2025.
Extern medfinansiering: Myndigheten för psykologiskt försvar.