Forum för demokratisk kommunikation har haft årets första konferens. Två teman dominerade: Nyhetsmedier som måltavlor för misstro, samt hur motståndskraft mot påverkanskampanjer och hot och hat byggs inför valet 2026.
I veckan publicerades en Medier & demokrati-rapport om Forum för demokratisk kommunikations första år 2024, full med insikter och lärdomar om desinformation och hot och hat. Parallellt har arbetet med forumet fortsatt in i 2025, och förra veckan hölls årets första konferens i Stockholm.
Bland deltagarna, som består av beslutsfattare, forskare och journalister, fanns både de som varit med på forumets tidigare konferenser och nya ansikten.
Dagen hade två teman:
Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör för SVT, inledde dagen med att berätta om hur SVT rustar sig för informationspåverkan och kriser, bland annat med satsningen Verifieringsdesken. Fredrik Stiernstedt, professor vid Södertörns högskola, följde upp och berättade om antimediepopulism och dess roll i förhållande till påverkanskampanjer.
Anna Careborg på scen.
Föreläsningarna följdes av rundabordssamtal där deltagarna fick möjlighet att diskutera med varandra, ett uppskattat inslag under konferensen där ljudnivån i rummet vittnade om att samtalen var engagerande och givande.
– Jag tycker att vi nu efter vårt tredje Forum för demokratisk kommunikation funnit en form och en ton som vi är bekväma i och som jag uppfattar att deltagarna uppskattar. Mixen mellan det tydligt konkreta och verksamhetsanpassade och det fördjupade akademiska perspektivet ska vi hålla fast vid, säger Robert Olsson, arbetande ordförande för Medier & demokrati.
Efter lunch visades en förinspelad intervju med Lotta Wahlmino, liberal fritidspolitiker i Kalmar som valt att hoppa av sina uppdrag efter att hon utsatts för personangrepp, och varit en del av ett hårt politiskt samtalsklimat hon inte kunde stå för.
Ulf Petäjä och Mikael Thelin från Högskolan i Halmstad har forskat på förtroendevaldas utsatthet och berättade i sin dragning om sina resultat, som bland annat visar att nästan varannan lokalpolitiker upplevde hot och hat i samband med valet 2022.
Mikael Thelin och Ulf Petäjä.
– Jag tycker att det var en välarrangerad konferens med bra föreläsningar. Jag lärde mig en hel del nya saker på temat medier och demokrati, säger Ulf Petäjä.
Avslutningsvis gav Oscar Björkenfeldt, postdoktor vid Göteborgs universitet, en förhandspresentation av en färsk studie han och Diana Krajníková gjort på uppdrag av Brottsoffermyndigheten. Rapporten, som handlar om självcensur bland allmänheten som en följd av näthat, publiceras 27 maj.
Forum för demokratisk kommunikation är en satsning som etablerades under 2024 i samverkan mellan Medier & demokrati och Myndigheten för psykologiskt försvar. Fokus ligger på hur desinformation, påverkansoperationer och hat och hot påverkar demokratin genom att olika yrkesgrupper utsätts för riktade och medvetna angrepp. Satsningen har tre målgrupper: beslutsfattare, forskare och journalister.