Att samarbeta internationellt för att göra bred undersökande journalistik blir allt vanligare – och viktigare. Under en heldag på Visual Arena, Lindholmen Science Park, presenterades projektet Crossborder Journalism Campus.
– Detta är något som många av framtidens journalister kommer behöva vara bättre på, säger Ulla Sätereie från Göteborgs universitet.
Crossborder Journalism Campus (CJC) är ett pilotprojekt där studenter från tre universitet i Europa samarbetar under ett läsår för att göra undersökande journalistik tillsammans. Sedan starten 2022 har CJC-studenter fått ett 50-tal gräv publicerade i etablerade europeiska nyhetsmedier som franska Le Monde och Mediapart, tyska public servicebolagen MDR och ARD, svenska Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet samt europeiska EUobserver. Projektet har också utvecklat en modell för internationella samarbeten inom högre journalistutbildning.
Initiativtagare till CJC är det internationella masterprogrammet i undersökande journalistik vid Göteborgs universitet (MIJ), som även leder projektet. Medier & demokrati är samverkanspart kring kunskapsspridning och stod som värd för seminariet där resultaten presenterades.
Det var en fullspäckad dag på Visual Arena. Fyra studentgrupper presenterade sina respektive gräv och publiken fick höra om arbetskraftsbrist i Europa, smutsiga oegentligheter i städbranschen, avancerad datajournalistik kring utsläppshandel samt arbetet bakom avslöjandet att Sverigedemokraterna i EU röstar emot nästan alla miljö- och klimatfrågor och därmed också oftare än sina europeiska systerpartier.
På plats fanns även den prisbelönta journalisten Édouard Perrin, medlem i International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) – den organisation som står bakom bland annat Panama Papers-granskningen – som berättade om vikten av undersökande journalistik i ett internationellt perspektiv. Forskare från Leipzig universitet berättade om CJC-projektets uppbyggnad och en namnkunnig panel med perspektiv från såväl bransch som EU diskuterade behovet av granskande och gränsöverskridande EU-bevakning.
– Det var fantastiskt att samla ihop hela det här projektet och få perspektiv från både lärarna, studenterna och sen kommentarer i panelsamtalet med input från branschen och andra, det blev en väldigt bra helhet, säger Ulla Sätereie, lärare på MIJ och en av initiativtagarna och projektledarna för CJC.
Varför är det viktigt att uppmärksamma crossborder journalism och det här projektet?
– Den journalistiska relevansen är att detta är någonting som många av framtidens journalister kommer behöva vara bättre på. Vad gäller den akademiska relevansen så tror jag det är svårt för utomstående att begripa hur innovativt och svårt det faktiskt är att göra ett sådant här projekt. Att få de här tre ländernas universitet att lira ihop.
Något som kom upp flera gånger under seminariedagen var utmaningen i att just samarbeta över gränserna, både på grund av kulturella olikheter och skillnader i hur man jobbar.
– Vi märker ju att människor från hela världen som håller på med journalistutbildningar visar ett jättestort intresse för att ta del av vad vi har lärt oss. Vi gör det ju på utbildningsnivå men som Hans Peterson Hammer (Göteborgs-Posten) sa i panelsamtalet så är det ju en utmaning även för branschen att komma överens i ett projekt, hur man ska jobba, vad som gäller, vem som bestämmer och så vidare. Projektledningen är det som är svårt för alla, det var också det studenterna vittnade om.
CJC i sin nuvarande projektform avslutas vid årsskiftet, men planen på Göteborgs universitet är att fortsätta jobba med crossborder-samarbeten inom ramen för masterutbildningen MIJ. Exakt i vilken form är ännu inte klart.
– Alla vi som varit partners i det här tycker att crossborder-perspektivet är väldigt viktigt. Vi tycker att samhället behöver den här typen av undersökningar och vi vill ge studenterna en erfarenhet av att ha gjort det. Vi vill också att studenterna får ett internationellt nätverk, det är en av de riktigt stora grejerna med vår utbildning. Våra studenter har ett internationellt nätverk större än de flesta nationella reportrars nätverk, säger Ulla Sätereie.
Fakta: Crossborder Journalism Campus
Tid: 1 januari 2022 till 31 december 2024.
Partners: Huvudpartners är JMG vid Göteborgs universitet, Leipzig universitet, Centre de Formation des Journalistes i Paris, Arena for Journalism in Europe, OsloMet och Amsterdam universitet. Medier & demokrati är samverkanspart med primärt fokus på 2024.
Finansiering: Extern finansiär är Erasmus+, EU och projektets totala omslutning är drygt 3 460 000 kronor.