Bengt Johansson, professor vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid JMG, Göteborgs universitet, är inbjuden att föreläsa under en utbildning på Försvarshögskolan. I fokus är Medier & demokrati-projektet Stärkt lokaljournalistik i krissituationer.
Forsknings- och innovationsprojektet syftar till att testa hur förutsättningarna för lokal journalistik kan stärkas i kriser och krig. Oberoende journalistik är en grundbult i demokratin och en motor för att informera människor och granska vad som sker i samhället. I projektet deltar Blekinge Läns Tidning (BLT), Arvika Nyheter, Göteborgs universitet, Medier & demokrati och Svenska Lottakåren, och utgångspunkten är att utforska om Lottakåren, med god lokalkännedom, kan vara en tillgänglig resurs för de lokala medierna som extra ”ögon och öron”. Inte minst i geografiska områden där få journalister är stationerade.
Nyligen arrangerades en scenarioövning i Karlshamn där BLT och Lottakåren fick testa på att i skarpt, men påhittat, läge se hur samarbetet dem emellan kan se ut.
Nu har en av forskarna som är knutna till projektet, Bengt Johansson, blivit inbjuden att berätta om projektet på en utbildning på Försvarshögskolan i slutet av maj.
– Det är en kurs som de ger som heter Högre kurs i samhällets krisberedskap och totalförsvar. Deltagare är ett drygt 30-tal medarbetare på centrala myndigheter, kommuner, regioner, civilsamhällesorganisationer och företag som arbetar med eller har särskilt ansvar för frågor som rör krisberedskap och totalförsvar. Bland deltagarna finns kommunikatörer men de flesta arbetar inte med kommunikation. En av dagarna ska det handla om kris- och riskkommunikation samt mediers roll före, under och efter kriser. Det är där jag kommer in, säger Bengt Johansson.
Vad ska du dela med dig av till kursdeltagarna?
– Jag ska dels prata om projektet, hur det är uppbyggt och dess innovativa karaktär. Men framförallt ska jag trycka på mediernas stora roll i kriser och hur medierna i dagens medielandskap måste bygga samarbeten och koalitioner med andra institutioner för att säkra att medborgarna kan klara av en kris. Jag kommer också prata en del om mediernas demokratiska uppdrag och hur det kan stärkas.
Vad betyder det att Försvarshögskolan är intresserade av vårt projekt?
– Det är många som är intresserade av projektet och föreläsningen ger ytterligare en kontaktyta för projektets vinkel om så kallad ”collaborative journalism”, där medier samverkar med andra samhällsinstitutioner för att stärka den lokala rapporteringen under kriser.
Projektet är pågående och ni har hittills haft en av två scenarioövningar med deltagarna. Vilka lärdomar eller aha-upplevelser har du som forskare fått så långt?
– Även om jag inte blev direkt överraskad så blev jag väldigt glad över hur bra scenarioövningarna fungerar. Alla som deltog var djupt engagerade och berättade också efteråt att de lärt sig saker och fått upp ögonen för hur medier fungerar i kriser. Aha-upplevelsen jag fick var nog hur viktigt det är att journalistiken måste föra ut ”hur de tänker” till det omgivande samhället. Att allt inte bara handlar om klick och säljande rubriker utan att det finns tankar bakom som är mycket mer komplexa. Jag tror att alla har att vinna på att mediekunskapen ökar i samhället i stort.
ABC om Stärkt lokaljournalistik i krissituationer
Projektparter: Blekinge Läns Tidning (Gota Media), Göteborgs universitet, Arvika Nyheter (NWT Media), Svenska Lottakåren och Medier & demokrati.
Projektperiod: 1 september 2022 till och med 31 december 2024.
Extern medfinansiär: Myndigheten för psykologiskt försvar.