I september inleder Medier & demokrati en ny förstudie: Lokala informationslandskapet i kris och krig. Studien ska undersöka förutsättningarna för ny forskning och innovation om hur lokala bibliotek och nyhetsmedier kan stärka tillgången till verifierad information och oberoende journalistik vid större kriser och i händelse av krig. Förutom Medier & demokrati deltar samverkansparter från Malmö till Stockholm.
Under 2022 och 2023 ledde Medier & demokrati det uppmärksammade projektet Lokal demokrati i en digital värld. I det samverkade bibliotek och nyhetsmedier i tre västsvenska kommuner: Borås, Falköping och Vänersborg. Utgångspunkten var att testa och utforska om samverkan, utifrån aktörernas respektive samhällsroller, kunde stärka lokal kunskaps- och nyhetsförmedling, åsikts- och opinionsbildning och medie- och informationskunnighet inför –inte minst – de nationella valen i september 2022.
Projektet utmynnade i intressanta resultat – se länkar nedan – och den nya förstudien är i viss mån en vidareutveckling. Studien utgår från att bibliotek har i uppdrag att vara så kallade informationspunkter vid krissituationer, och att nyhetsmedier är viktiga ”informationsmotorer” för oberoende journalistik. I kris och krig är tillgång till relevant och korrekt information A och O, och i kritiska lägen kan den vara direkt livsavgörande. Tidigare forskning och erfarenheter visar också att just bibliotek och medier har nyckelroller i kriser, konflikter och krig.
I förstudien samverkar Biblioteken i Borås och Lindängenbiblioteket i Malmö, Borås Tidning och Sydsvenskan. För forskningsperspektiven svarar forskare vid Bibliotekshögskolan i Borås och medieforskare vid Södertörns högskola i Stockholm. Även biblioteksutveckling inom Västra Götalandsregionen är samverkanspart.
– Inspirerande att förstudien har beviljats. Givet omvärldsläget och hur desinformation och påverkanskampanjer sprids från global till lokal nivå har studien en viktig inriktning för att människor i krislägen ska ha tillgång till fria nyhetsmedier, andra informationskanaler av hög kvalitet och professionell vägledning att kritiskt granska den ström av budskap som dagens mediekonsumtion ofta innebär,
säger Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.
Röster från övriga deltagare:
Det förra projektet upptäckte en mycket större okunskap om hur det svenska samhället fungerar än vad vi hade kunnat föreställa oss. Vi började samtidigt hitta metoder för att på nya sätt nå in i lokalsamhället. Nu vill vi arbeta vidare för att öka tilliten till samhället och öka kunskaperna om källor som går att lita på, och varför.
Olof Berge Kleber, bibliotekschef Biblioteken i Borås
Vi hoppas få bättre förståelse för hur vi som bibliotek kan arbeta vid en större kris tillsammans med oberoende medier för att tillhandahålla fakta och journalistik, och stävja desinformation som blivit en allt större utmaning i vårt samhälle.
Piroska Bakran, sektionschef, Malmö Stad
Att oberoende medier spelar en viktig roll i konflikt-, kris- och krigssituationer har vi sett bevis på de senaste åren. Förstudien ger oss en värdefull möjlighet att fördjupa kunskapen om hur medierna bör och kan agera i sådana situationer.
Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning
Sydsvenskan har gjort flera uppmärksammade granskningar om desinformation. När vi publicerat har vi ofta varit frustrerade över att vi har svårt att nå ut till människor som verkligen skulle behöva ta del av detta. Så det ska bli intressant att se vad vi kan lära oss.
Camilla Sylvan, redaktionschef, Sydsvenskan
I kristid söker sig människor till sina bibliotek. Likaså till sina lokala medier, som de inte sällan når via just biblioteket när andra kanaler fallerar. Det känns därför angeläget att få mer kunskap om möjlig samverkan mellan bibliotek och medier i krislägen, när medborgarna behöver bra information som allra mest.
Jonas Söderholm, biblioteksforskare, Högskolan i Borås
Eftersom både medier och bibliotek har viktiga uppdrag vid kriser, konflikter och krig, känns det viktigt att undersöka hur beredskapen ser ut i dag och försöka hitta vägar för att stärka förutsättningarna för vår krisberedskap framöver.
Malin Picha Edwardsson, medieforskare Södertörns högskola
Bibliotek har högt förtroende och att utveckla deras roll i kris och krigstid är en viktig del i att utforska hur förtroendet kan förvaltas utifrån nuvarande förutsättningar. Det behövs förbättrad infrastruktur för tillgång till och förmedling av trovärdig information i dagens mediesamhälle.
Kajsa Lunde, biblioteksutvecklare, Västra Götalandsregionen
Foto: Axel Noren
ABC om Lokala informationslandskapet i kris och krig