2022 startade ett experimentellt forskningsprojekt med en oväntad kombination av nyckelaktörer: lokaltidningar och Svenska Lottakåren. Nu avslutas projektet och dess resultat är en palett av lärdomar, en sen ögonöppnare och oväntade spinoff-effekter. Läs om dem i årets sista Medier & demokrati-rapport.
Bakgrunden till projektet Stärkt lokaljournalistik i krissituationer var dels att antalet lokala nyhetsredaktioner hade minskat kraftigt, dels att omvärlds- och säkerhetsläget försämrats snabbt. Utgångspunkten var att utforska om en rikstäckande organisation som Svenska Lottakåren, med lokalkännedom som ett signum, kan bidra till att stärka journalistikens förutsättningar i krissituationer. Särskilt i områden med gles redaktionell bemanning.
Två kommuner – Arvika och Karlshamn – valdes ut som testmiljöer och deltagande lokalmedier har varit Arvika Nyheter och Blekinge Läns Tidning. I Karlshamn fanns en mycket etablerad lokal lottakår medan förhållandet i Arvika var det precis motsatta. Där saknade Lottakåren organisation och aktiviteter, vilket var en orsak till varför just Arvika valdes till en testkommun. Skulle de vitt skilda förutsättningarna påverka projektets resultat?
Under forskningsprojektet har lottor och redaktioner träffats. I Karlshamn har bland annat en gemensam scenarioövning genomförts – medarbetare från BLT:s redaktion och lokala lottor testade att samverka i realtid. Det uppdiktade men upplevt verklighetsnära scenariot inleddes med en dramatisk tågolycka, som senare följdes av bland annat en skogsbrand. Konsekvenserna spred sig snabbt i Blekinge och redaktionen tvingades under tidspress fatta mer eller mindre komplexa publicistiska beslut.
“Vi borde ha regelbundna scenarioövningar på våra redaktioner”, skriver BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk i rapporten.
Medieforskarna Bengt Johansson och Emil Östlund vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet – och som forskar om bland annat kriskommunikation – har studerat projektet och genomfört intervjuer med projektets deltagare i dubbla omgångar.
Lärdomarna är många, bland annat att det krävs tid att etablera en betydelsefull samverkan, och att projekt av den här karaktären inte får bli för personberoende.
“Journalister och lottor berättar om lite oväntade spinoff-effekter såsom ändrade medievanor, medvetenhet om säkerhetsfrågor och inspiration att tänka utanför boxen i jakt på källor vid nyhetshändelser. Men de mest oväntade spinoff-effekterna skedde på metanivån. Nationella representanter för Svenska Lottakåren ger många exempel på att projektet i sig stärkt deras legitimitet och synlighet generellt med inbjudningar och öppnade dörrar i olika sammanhang”, skriver forskarna i rapporten.