“Problemet är att hot och hat och desinformation fungerar”. Det säger Inas Hamdan, reporter på Sydsvenskan, i en ny Medier & demokrati-rapport. Rapporten är en sammanställning av insikter och perspektiv som delats inom satsningen Forum för demokratisk kommunikations första år, 2024.
Forum för demokratisk kommunikation är en nationell satsning för att stärka kunskaper och motståndskraft mot desinformation och otillbörlig påverkan som hot och hat. Syftet är att värna demokratiskt deltagande och utövande, och i fokus är tre målgrupper: beslutsfattare, forskare och journalister.
Rapporten som nu publiceras av Medier & demokrati bygger på intervjuer med föreläsare och deltagare i forumet under 2024. Intervjuerna förmedlar bilder av hur påverkanskampanjer, desinformation och hot och hat påverkar samhället på olika sätt, och hur motståndskraften kan stärkas.
I rapporten delar bland annat Linda Corsvall, kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen, med sig av hur de förändrat sin organisation efter LVU-kampanjen för att bättre kunna upptäcka och bemöta desinformation. Inas Hamdan, reporter på Sydsvenskan, berättar hur hon påverkas både privat och i sitt arbete av en massiv hatstorm som hon drabbats av efter att ha gjort sitt jobb som reporter.
“Problemet är att hat och hot och desinformation fungerar. Det är en effektiv metod för att stoppa den fria journalistiken. Det säger jag sällan i intervjuer eller när jag talar och så, varför skjuta mig själv i foten? Men det fungerar faktiskt jättebra”, säger hon i rapporten.
Oscar Björkenfeldt, forskare vid Göteborgs universitet, håller med om det. Han har i sin forskning kunnat visa att digitala påtryckningar leder till att väldigt många journalister självcensurerar.
Bakgrunden till Oscars forskning var att man traditionellt pratar om censur som att den kommer uppifrån, att en stat eller styre censurerar vad vanliga medborgare får säga och uttrycka. Men idag, i framförallt västerländska demokratier, finns en annan typ av censur som kommer underifrån – och som bedrivs av vanliga medborgare.
Forum för demokratisk kommunikation, som genomförs med medel från Myndigheten för psykologiskt försvar, fortsätter 2025 arbetet med att samla representanter för forumets målgrupper, bidra till ny forskning och i publika sammanhang lyfta samhällsutmaningarna med desinformation, påverkanskampanjer och hot och hat.
“Tillsammans med andra initiativ vill vi bygga ett gemensamt motstånd mot krafter som försöker devalvera det demokratiska samtalet. Vi samlar dem som står i frontlinjen – för att stå stadigare tillsammans”, skriver Robert Olsson, Medier & demokratis styrgruppsordförande, om forumet i rapporten.