Tre nya namn gör entré i Medier & demokratis styrgrupp: Carl Heath, Johan Löfvenholm och Hanna Ståhl. Här presenterar trion sina tankar om uppdraget och om förhållandet mellan framtidens informations- och medielandskap och demokratins utveckling.
Medier & demokrati har en välmeriterad styrgrupp rik på gedigna kunskaper och erfarenheter relaterat till medieinnovation och demokratirelaterad samhällsforskning. Nu breddas gruppen med ytterligare spetskompetens:
– Kombinationen att jag är forskare inom tillämpad IT, arbetar med samhällets digitala strukturomvandling och min tidigare erfarenhet som regeringens särskilda utredare att värna det demokratiska samtalet, tror jag kan bidra med insikter i mellanrummen mellan teknik, medier och demokrati.
– Jag är förstås en udda fågel i sammanhanget. Jag ser främst att min roll är att bidra till att skapa goda förutsättningar för Medier & demokrati och de aktörer som samverkar inom plattformen. Jag hoppas att min bakgrund inom högteknologisk industri, där just samverkan varit en viktig komponent, gör att jag kan dela nyttiga erfarenheter från de områdena.
– Jag hoppas bli ett bra komplement till övriga eftersom jag företräder en stiftelse med rötter i massmedier. Jag har också befunnit mig i akademin i många år och har ett omfattande nätverk att aktivera vid behov, både nationellt och internationellt. Sen gillar jag att vara med där det händer saker.
Carl Heath har följt Medier & demokratis arbete och utveckling sedan starten 2017.
– Jag blev väldigt glad att bli tillfrågad. Medielandskapet är i kraftig förändring på många fronter samtidigt. Ny teknik förändrar former och förutsättningar för journalistik, samtidigt som ekonomiska och strukturella förändringar skapar utmaningar för medier. Vår demokrati är inte heller den ett statiskt tillstånd utan den måste också utvecklas för att möta turbulenta tider. Jag ser fram emot att få bidra till sammanhanget ur mitt perspektiv, säger han.
Johan Löfvenholm har – utöver den långa historiken i näringslivet – färsk erfarenhet av läraryrket. I fem år jobbade han som högstadielärare, vilket gav vardaglig insyn i yngres mediekonsumtion.
– Jag tänker på titeln till den gamla Di Leva-låten, Vem ska man tro på? Exakt den frågan ser jag som en avgörande utmaning i det nya och snabbt föränderliga informations- och medielandskapet och därmed för demokratin. Att kunna ha tilltro till information och andra människor är en grundbult för ett demokratiskt samhälle, men hur matchar det med en verklighet där inte minst ungdomars världsbild i väldigt hög utsträckning formas av sociala medier och grupptryck, säger Johan Löfvenholm.
Parallellt med paletten av påtagliga utmaningar lanseras även innovationer och lösningar som bidrar till att stärka det offentliga samtalet och demokratin.
– Digitaliseringen har sänkt trösklar. Fler människor kan få tillgång till information, använda sig av olika källor och delta i debatten. AI bidrar exempelvis också till att system för faktagranskning blir snabbare och mer avancerade, säger Hanna Ståhl.
En fjärde förändring i Medier & demokratis styrgrupp är att Martin Svensson, Managing Director på AI Sweden, lämnar efter lång och värdefull medverkan. Martin Svensson har tillhört gruppen sedan 2018.
– Det är förstås ledsamt att Martin Svensson, en av Medier & demokratis pionjärer, lämnar men fullt förståeligt med tanke på hans jobb med det starkt växande AI Sweden. Samtidigt gläds vi över att Martin fortsättningsvis finns kopplad till programmet i en friare roll som senior rådgivare, säger Robert Olsson.
Övriga i Medier & demokratis styrgrupp:
Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör, Sveriges Television
Bengt Johansson, professor i journalistik och medier, Göteborgs universitet
Anette Novak, ordförande Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens avdelning för Informationsteknik, tidigare generaldirektör och medieutredare
Johan Taubert, vd Tidningsutgivarna
Jenny Wiik, docent i journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet
Martin Holmberg, programansvarig, Medier & demokrati