Medier & demokrati har tillsammans med Linnéuniversitetet beviljats ett nytt forskningsprojekt. Projektet ska studera en ny satsning på Sydsvenskan, och i fokus är ett traineeprogram för redaktionell talang. – Roligt och spännande. Jag tror att den här pilotstudien kan vara början på fler forsknings- och innovationsprojekt, säger Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.
Från vänster, Camilla Sylvan, redaktionschef, Sydsvenskan, Martin Holmberg, programansvarig, Medier & demokrati och Kristoffer Holt, Professor i Medie- och kommunikationsvetenskap, Linnéuniversitetet.
Under våren 2025 har Sydsvenskan börjat rekrytera unga vuxna till centralredaktionen i Malmö. Det strategiska initiativet utgår ifrån följande:
Satsningen är en form av ettårigt traineeprogram på deltid där 18–22-åringar med varierande bakgrund rekryteras. Poängen är att tillföra centralredaktionen nya journalistiska idéer, angreppssätt och kontaktytor. Samtidigt erbjuds talangerna en miljö som kan stärka nyfikenhet, intresse och kunskap kring journalistik, vilket kan leda till exempelvis fortsatt arbete i branschen eller till akademiska studier inom medier och journalistik.
Talangerna, som jobbar cirka en dag i veckan för tidningen, ska coachas av ett aktivt redaktörskap och ambitionen är hög. Gruppens jobb ska, utan att stöpas i traditionella mallar, över tid hålla hög journalistisk kvalitet. Inriktningarna är allt mellan granskningar och porträtt till trendspaningar och enkäter, och journalistiken tar, och ska ta, avstamp i talangernas vardag. Därutöver ingår interna kurser i exempelvis offentlighetsprincip, pressetik och arbetsmetoder. Ett mål för Sydsvenskan – utöver ovanstående – är att traineeprogrammet blir en hävstång för tidningens journalistik. Framför allt gentemot förstagångsväljare inför valet 2026.
– Vi smög igång med sju unga medarbetare i april, och energinivån är hög och idéerna många. Utmaningen för oss är att ta tillvara på deras idéer och bild av verkligheten och inte anpassa det för mycket till en Sydsvenskan-mall,
säger redaktionschef Camilla Sylvan.
Forskningsprojektet leds av professor Kristoffer Holt vid Linnéuniversitetet och bygger på intervjuer med talangerna. Den grundläggande frågeställningen är hur deras perspektiv på, och förtroende för, journalistiken förändras utifrån modellen och miljön för introduktion till journalistik och redaktionellt arbete. Medier & demokrati svarar för projekts koordination och kunskapsspridning.
– Det här är ett väldigt spännande projekt som också speglar utvecklingen i samhället på ett intressant sätt. Jag ser fram mycket emot att studera detta under hösten,
säger Kristoffer Holt.
Resultaten kommer att komplettera två andra projekt i vilka Linnéuniversitetet och Medier & demokrati samverkat och samverkar i: Young Citizens and Quality of News och Young Citizens and Local News. Målgruppen är närmast identisk sett till ålder och projekten utforskar målgruppens definition av journalistisk kvalitet. Det förstnämnda som avslutades årsskiftet 2023–2024 fick i våras en vetenskaplig artikel publicerad i välrenommerade Journalism Practice.
Pilotstudien finansieras av Hamrin Foundation och löper mellan 1 augusti 2025 och 31 mars 2026.
Young Citizens and Quality of News
Young Citizens and Local News