I förra veckan pågick Folk och kultur i Eskilstuna, Sveriges största kulturpolitiska konvent. Medier & demokrati var där och bidrog till programmet med två panelsamtal.
Folk och kultur är en kongress som pågår under fyra dagar i Munkellstaden i Eskilstuna. I år hölls evenemanget 5-8 februari och Medier & demokrati medverkade för första gången.
Under kongressens första dag hölls ett panelsamtal i Eskilstuna stadsmuseum på temat kultur som motståndskraft i krigets Ukraina. Michael Malm, som jobbar med totalförsvarsfrågor inom försvaret, Max Valentin, projektledare inom demokratifrågor med erfarenhet från biblioteksverksamheten i Ukraina, samt Irene Christensson, senior analytiker vid Myndigheten för psykologiskt försvar, diskuterade frågor som hur en kulturinstitution som biblioteken i Ukraina har förändrats sedan krigets början och vilken roll kulturen har i ett krig. Samtalet leddes av Medier & demokratis ordförande Robert Olsson.
– Det blev ett samtal med referenser från Ukraina och ett försök att placera dessa i den svenska verkligheten. Oavsett om man kom från militären, bibliotekssfären eller den myndighet som ska identifiera påverkansoperationer utifrån, så landar man i en gemensam synpunkt om vikten av en genomarbetad kulturuppfattning för att bygga motståndskraft. Det var väldigt tydligt, säger Robert Olsson och fortsätter:
– Framförallt handlar det om de grundläggande värdena och att det är de som ska försvaras, oavsett om det är kris eller krig. Kort sagt att hela vägen reprisera grundlagarna.
Det andra panelsamtalet, som ägde rum under torsdagen i Hotel Bolinder Munkell, handlade om den lokala kulturjournalistikens betydelse för demokratin. I panelen möttes Correns chefredaktör Christer Kustvik, Vestmanlands Läns Tidnings (VLT) chefredaktör Daniel Nordström och Upsala Nya Tidnings (UNT) kulturchef Anna Sundström i ett samtal om den lokala kulturjournalistikens plats i den digitala eran och om huruvida avsaknad av kulturjournalistik påverkar den lokala demokratin.
– Samtalet innehöll en paradox mellan att alla står upp för hur viktig den lokala kulturjournalistiken är för den lokala demokratin samtidigt som alla mediehus drar ner på den traditionella kulturbevakningen, säger Robert Olsson som modererade även detta panelsamtal.
De tidningar som fanns representerade i panelen och som tagit bort kulturredaktörstjänster, VLT och Corren, argumenterade för att det snarare handlade om en organisatorisk anpassning för att skapa ett ökat engagemang kring sin kulturjournalistik. Man hade sett att exempelvis recensioner gav för lite läsning för en kommersiell verksamhet och menade att om man däremot paketerar kulturjournalistiken i en annan form får ett ökat engagemang. På UNT har man istället en stor kulturredaktion på fyra personer, men de jobbar också med kulturnyhetsjournalistik för att bidra till ett ökat engagemang.
– Alla paneldeltagare insåg att den traditionella kulturjournalistiken är svår i en digital värld men att man samtidigt måste anstränga sig för att hålla fast i den för det är en del av en tidnings själ, som de uttryckte det, säger Robert Olsson.
Vilka deltar i en kongress som Folk och kultur?
– Min uppfattning är att det var dels människor som jobbar inom civila kulturorganisationer, dels ett gäng kommunala och regionala kulturföreträdare. Det var även många från länsteatrar och länsmuseer där, samt kulturpolitiken med representanter som kulturminister Parisa Liljestrand och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.