Satiren – ett viktigt komplement till journalistiken eller bara på skoj? Medier & demokrati-podden avsnitt 24 gästas av två satirexperter: forskaren Joanna Doona och Richard Ekman, manusredaktör för satirprogrammet Svenska Nyheter på SVT.
Satiren verkar göra comeback i den svenska samhällsdebatten. Till hösten startar Mittuniversitetet en kurs i satir och samhälle – den enda i sitt slag, på tv avslutades nyligen den tredje säsongen av satirserien Herr Talman och på internet skapar Sverigedemokraterna satir på anonyma konton. I Medier & demokrati-podden ville vi lyfta fenomenet satir och bjöd därför in två experter på temat för att diskutera bra och dålig satir, vilken roll satiren fyller i våra liv, vilka som konsumerar den och satiren i förhållande till journalistiken.
– Satiren kan säga sådant som journalistiken kanske inte kan säga. Journalistiken har sina strikta etiska koder vilket gör den begränsad i vad den kan kommentera. Satiren blir som en politisk kommentar men med en träffsäkerhet som journalistiken behöver akta sig för,
säger Joanna Doona, biträdande lektor i medier- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, i podden.
– Men det finns en överlapp mellan de här två genrerna och den har nog blivit vanligare och vanligare, fortsätter hon.
En fördel med satiren, lyfter både Joanna och Richard i podden, är att den kan vara ett sätt att nå ut till personer som kanske inte är så tilltalade av vanliga nyhetsprogram eller politik i allmänhet.
– Jag tror att gemensamt för både Svenska Nyheter och Herr Talman är att vi når just publik som annars kanske inte är så förtjusta i SVT och public service. Dels folk som kanske inte har så mycket mediekonsumtion över huvud taget, dels folk till höger på den politiska skalan som länge varit skeptiska till public service. Det blir kanske ett sätt att nå dem och stärka förtroendet på sikt för public service, gissar jag, säger Richard Ekman.
Lyssna på podden för att höra om hur manusgruppen på Svenska Nyheter jobbar för att göra bra satir, när de lyckas och misslyckas – och mycket annat.