Hoppa till huvudinnehåll

Tre Medier & demokrati-projekt internationellt uppmärksammade

fredag, oktober 4, 2024

Tre medieforskare är nyligen hemkomna från Slovenien efter att ha presenterat forsknings- och innovationsprojekt som Medier & demokrati leder och deltar i. En av forskarna är Kristoffer Holt, professor vid Linnéuniversitetet i Kalmar. 
– Presentationen av vårt projekt gick väldigt bra, säger han.

man och kvinna poserar framför kameran i en luftig sal, ser glada ut, människor minglar runt i bakgrunden

Kristoffer Holt, professor vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Malin Picha Edwardsson, lärare och forskare i journalistik, Södertörns högskola på konferensen ECREA – European Communication Research and Education Association.

24-27 september arrangerades en av de internationellt största forskningskonferenserna inom kommunikation och medier i Ljubljana, huvudstad i Slovenien. Konferensen heter ECREA – European Communication Research and Education Association – och utöver Kristoffer Holt deltog även andra medieforskare från Sverige, bland dem Malin Picha Edwardsson från Södertörns högskola och Bengt Johansson vid Göteborgs universitet. Gemensamt för trion var att de kvalificerat sig för att presentera projekt där Medier & demokrati är samverkanspart.

  • Malin Picha Edwardsson berättade om Lokal demokrati i en digital värd.
  • Kristoffer Holt om Young Citizens and Quality of News.
  • Bengt Johansson om Stärkt lokaljournalistik i krissituationer.
Man i svart vit bild. Ljuset kommer från ena sidan vilket gör ett kulturellt intryck av mannen i bilden

”En tydlig tendens som märktes 
detta år var hur snabbt olika AI-drivna 
hjälpmedel tagit sig in i den 
vetenskapliga kunskapsproduktionen”

– Kristoffer Holt, Linnéuniversitetet

Berätta, Kristoffer. Hur var konferensen och hur gick presentationen?
– Det var en intensiv konferens med väldigt många intressanta presentationer och möjligheter till nätverkande. Just vår innovativa metod, där vi kombinerar psykofysiologiska lab-mätningar som eye-tracking, med mer traditionella metoder som intervjuer, väckte stor nyfikenhet hos åhörarna. 

Fick du frågor och spännande reaktioner?
– Ja! Den panel som vårt paper presenterades i bestod även av andra papers som också riktade in sig på yngre mediekonsumenter, vilket gjorde att vi hade mycket gemensamma intressen.

För den som inte känner till Young Citizens and Quality of News som projekt. Vad har det utforskat?
– Vi har undersökt hur unga medborgare (18-25) tänker, tycker och upplever kvalitet i nyhetsinnehåll. Vårt sätt att göra detta på är från ett botten–upp–perspektiv, där vi inte börjar i fördefinierade teoretiska konstruktion, utan genom att prata med och undersöka hur våra deltagare upplever och reagerar på nyheter, bygger en förståelse på ett så förutsättningslöst sätt som möjligt. Resultaten finns sammanfattade i en Medier & demokrati-rapport, som publicerades i december i fjol (se länk nedan, reds anm).

man och kvinna poserar framför kameran

Malin Picha Edwardsson, Södertörns högskola och Bengt Johansson, Göteborgs universitet på konferensen ECREA – European Communication Research and Education Association.

Det projektet avslutades vid årsskiftet, men i princip samtidigt startade ett nytt som vi också samverkar i: Young Citizens and Local News. Precis som namnet antyder har det fokus på lokala nyheter och lokal journalistik. Vad skiljer i övrigt?
– Vi kommer att ha ett tydligare fokus på i vilken utsträckning denna åldersgrupp anstränger sig för att hitta lokala nyheter och framför allt hur detta kan gå till. Fokus ligger därför mer på en utvecklad observationsstudie, snarare än själva upplevelsen. 

Young Citizens and Local News avslutas vid halvårsskiftet nästa år. Finns det kunskapsluckor du särskilt hoppas att projektet ska bidra till att täppa till?
– I synnerhet tror jag att det här projektet, liksom det förra, bidrar till en förståelse för dagens medielandskap utifrån den yngre publikens perspektiv.

Apropå ny kunskap: vad är det mest påtagliga, och kanske oväntade, du tagit med dig hem från ECREA?
– En tydlig tendens som märktes detta år var hur snabbt olika AI-drivna hjälpmedel tagit sig in i den vetenskapliga kunskapsproduktionen. Många papers utforskade på olika sätt vilka nya möjligheter de stora språkmodellerna erbjuder för att till exempel analysera stora mängder text och därmed kunna få fram perspektiv som hade varit svåra att få fram annars. Det är samtidigt tydligt att det fortfarande finns en viss osäkerhet kring pålitligheten i många av resultaten.

ABC om …

Young Citizens and Quality of News
Om projektet: Young Citizens and Quality of News

Slutrapport: Så kan unga lockas av nyheter.pdf

 

Lokal demokrati I en digital värld
Om projektet: Lokal demokrati i en digital värld

Slutrapport: Lyckad kombination stärker demokratin.pdf

 

Stärkt lokaljournalistik i krissituationer

Om projektet: Stärkt lokaljournalistik i krissituationer