Ecrea är en av de största internationella forskningskonferenserna inom medier, kommunikation och journalistik. I år uppmärksammas två Medier & demokrati-projekt – båda med fokus på collaborative journalism.
Den internationella konferensen European Communication Research and Education Association (Ecrea) är en av de största av sitt slag och äger rum 24 till 27 september i Ljubljana, Slovenien. För att få delta måste man ansöka och bli accepterad, och alla deltagare presenterar sin egen forskning förutom att lyssna på varandra. Som utomstående kan man alltså inte komma dit utan alla på plats är både publik och presentatörer.
Malin Picha Edwardsson och Maria Zuiderveld, båda forskare vid Södertörn högskola, har blivit antagna för att delta och presentera sin forskning om lokala mediers samarbete med bibliotek i projektet Lokal demokrati i en digital värld.
– Vår presentation heter “Unexpected collaborations within local journalism and the return of place”, fokus blir på lokal journalistik och hur man kan samarbeta på nya sätt för att få bättre lokaljournalistik. Return om place skrev vi om i en vetenskaplig artikel om projektet med lokala medier och bibliotek, att det är viktigare och viktigare för lokaljournalistiken att hitta tillbaka till sin fysiska plats. Jag tänkte även att vi ska kombinera det med den studie jag gjorde 2021 om lokalredaktörer på Sydöstran i Blekinge. Även i det fallet var vi inne på platsens återkomst, säger Malin Picha Edwardsson.
Vad ser du mest fram emot med konferensen?
– Det ska bli väldigt roligt och spännande att riktigt få djupdyka i forskning och vad andra gör inom området. Det kan ju också ge bra input till nya forskningsprojekt som är på gång för vår del inom Medier & demokrati.
Även Bengt Johansson, professor vid JMG, Göteborgs universitet, får åka till Ljubljana och presentera sin forskning i det pågående projektet Stärkt lokaljournalistik i krissituationer. Även det handlar om oväntade samarbeten, men det mellan lokala medier och Lottakåren med syfte att stärka den lokala mediebevakningen i kris och krig.
– På konferensen ska jag berätta om projektet och här handlar det framförallt om att visa det innovativa i att applicera perspektivet ”collaborative journalism” inom kriskommunikationsfältet. Det vill säga hur krishantering kan bli bättre om lokaljournalistiken stärks genom att samarbeta med andra samhällsinstitutioner, i vårt fall Svenska Lottakåren. Det är lite nytt och jag tror det kommer landa bra! säger Bengt Johansson.
Hur känns det att få komma dit?
– Jag har aldrig varit i Ljubljana tidigare så det blir skoj. Men jag ingår i nätverket av kriskommunikationsforskare som regelbundet träffas så det blir ett kärt återseende och fortsatt nätverksbyggande.
Vad säger det om medieforskningen i stort att båda de här två collaborative journalism-projekten uppmärksammas på konferensen?
– Jag tror att collaborative journalism är en strategi som upplevs som intressant och en väg framåt i en tid när många redaktioner är slimmade och har svårt att göra allt själva. Journalistiken håller på att omformas och här visar våra projekt på konstruktiva sätt att hantera denna förändring, säger Bengt Johansson.
Ecrea
European Communication Research and Education Association är en internationell forskningskonferens som samlar forskare inom medier, kommunikation och journalistik. I år hålls konferensen i Ljubljana, Slovenien.
Stärkt lokaljournalistik i krissituationer
Projektparter: Blekinge Läns Tidning (Gota Media), Göteborgs universitet, Arvika Nyheter (NWT Media), Svenska Lottakåren och Medier & demokrati.
Projektperiod: 1 september 2022 till 31 december 2024.
Extern medfinansiär: Myndigheten för psykologiskt försvar.
Lokal demokrati i en digital värld
Projektparter: Borås Tidning, Falköpings Tidning, TTELA, biblioteken i Borås, Falköping och Vänersborg samt Södertörns högskola och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Projektperiod: 1 januari 2022 till 30 juni 2023.
Finansiering: Projektet omslöt nästan 1,3 miljoner kronor och medfinansierades av Västra Götalandsregionen kulturnämnd med 600 000 kronor. Övriga finansiering utgjordes av insatser från deltagande aktörer.