Projektet Young Citizen and Local News har pågått i ett år och insamlingen av data – labbtester och intervjuer med unga mellan 18 och 25 – börjar lida mot sitt slut. Redan nu ser forskarna vid Linnéuniversitetet som genomför studien ett flertal spännande tendenser.
– Bland annat bekräftar det sådant vi fick fram i förra projektet, säger professor Kristoffer Holt.
Projektet är en fortsättning på det uppmärksammade projektet Young citizen and the quality on news. Syftet med det första projektet var att utforska nya sätt att undersöka hur unga betraktar nyheter, interagerar med nyhetsinnehåll och hur känsloreaktioner inverkar på bedömningen av kvalitet. Studien gjordes med hjälp av ett flertal metoder: kvantitativa, kvalitativa och laborativa. Dels genom att be 18-25-åringar att leta efter nyheter på sin mobil och följa ögonrörelser. Dels genom att visa nyhetsklipp och mäta fysiska reaktioner. Forskarna gjorde också djupintervjuer kring vad de unga såg och hur iakttagelserna upplevdes. Projektet gav flera insikter kring hur unga definierar och reagerar på nyheter som bland annat sammanställts i Medier & demokrati-rapporten Så kan unga lockas av nyheter.
Projektets uppföljning, Young citizens and Local News, använder delvis samma experimentella forskningsmetoder men nu med ett särskilt fokus på just lokala nyheter. Syftet är att undersöka hur unga definierar lokala nyheter samt om, vart och varför de tar del av lokala nyheter.
Under hösten har forskarna på Visualix-labbet på Linnéuniversitetet, under ledning av professor i medier- och kommunikationsvetenskap Kristoffer Holt, intervjuat och labbtestat ungdomar i åldrarna 18 till 25. 24 intervjuer har genomförts och ytterligare några ska göras nu i början av året.
– Vi behöver några intervjuer till för att kunna börja dra slutsatser. Men det är otroligt spännande och observationerna visar redan några tydliga saker. Bland annat bekräftar det sådant vi fick fram i förra projektet, som att det är väldigt individuellt hur folk beter sig när de söker efter nyheter, säger Kristoffer Holt.
En annan observation är att många är intresserade av brott lokalt.
– Vissa har stenkoll på blåljus, både genom olika konton och polisens hemsida. Det är en tendens som vi tycker oss se i dagsläget att just vad det gäller det lokala så vill man ha koll på brottsligheten.
Till skillnad från projektets första del så används i denna del endast observation med eyetracking i kombination med djupintervjuer. Intervjupersonerna ombeds att på sin mobil under tio minuter hitta information om saker som har hänt nära dem, saker som är relevanta för dem och deras vardagliga liv. De flesta tolkar uppgiften som geografiskt lokal, och majoriteten av intervjupersonerna har gått in på lokala nyhetssidor. För dem som inte gjort det har ytterligare en omgång genomförts där de fått den specifika uppgiften att leta efter lokala nyheter.
Precis som i förra studien visar observationerna att intervjupersonerna fokuserar på text.
– Det är väldigt få som tittar på videor, de läser framförallt text. Det kan det ju vara kopplat till labbkontexten, att man sitter inför andra och inte har hörlurar på, men vi har inte gått in djupt på den frågan i den här studien, säger Kristoffer Holt.
Observationsdelen följs av djupintervjuer där forskarna intervjuar deltagarna.
– I intervjusvaren tycker jag mig se en intressant tendens. Vi avslutar med en fråga om det dels är någonting de önskar sig kring lokala nyheter som inte finns, dels om det är någonting som de aktivt undviker. Det är ganska få som efterlyser någonting mer eller någonting nytt utan uttrycker att informationstillgången är mättad. Vad gäller undvikandet hade jag förväntat mig att flera aktivt skulle undvika nyheter, det snackas ju mycket om det särskilt bland unga. Men på det stora hela är det väldigt få som uttrycker att de medvetet undviker nyheter.
Att antalet nyhetsundvikare är relativt få stämmer överens med Medier & demokratis forskningsprojekt Sällananvändare av nyheter som genomfördes av Ulrika Andersson vid Göteborgs universitet 2020–2022. Läs mer om det här.
Projektet Young Citizen and Local News löper fram till 31 december 2025 och resultaten presenteras i en Medier & demokrati-rapport under hösten.
ABC om Young Citizen and Local News
Projekttid: 1 januari 2024 till och med 31 december 2025.
Finansiär: Barometernstiftelsen.
Samverkanspartners: Linnéuniversitet och Medier & demokrati.