Forskare från Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet har beviljats Medier & demokratis projektutvecklingsstöd för att utveckla ett forskningsprojekt om hur bilder kan användas för att stärka demokratin.
I en tid där digitala plattformar översköljs av bilder, både autentiska och manipulerade, är frågan om bildens roll som sanningsbärare mer komplex än någonsin. Detta vill Amanda Ramsälv, doktorand på JMG och PhD efter disputation i september 2025, tillsammans med Jenny Wiik, docent på JMG, utforska närmare.
I ett tänkt forskningsprojekt vill de, genom att förena forskare, journalister och teknikutvecklare, utveckla nya metoder och verktyg för att hantera bildens utmaningar i en era av desinformation och AI-drivna manipulationer. Forskningsprojektet ska ta ett helhetsgrepp på hur bilder kan användas för att stärka demokratin och bevara medborgarnas förtroende för journalistiken, och samtidigt utmana och nyansera synen på vad som utgör sanning.
Förstudien, som de nu beviljats medel för, syftar till att analysera och kartlägga de utmaningar och möjligheter som finns inom journalistik och bildverifiering i en digital kontext. Målet är att ta fram en tydlig forskningsagenda, identifiera relevanta samarbetspartners och skapa en grund för vidare finansiering och utveckling av innovativa lösningar inom området. Förstudien är en första fas i det tänkta längre forsknings- och innovationsprojektet.
– Jag och Jenny ser framför oss ett angeläget och innovativt arbete där vi äntligen får sätta tänderna i det komplexa och centrala temat bilden som sanningsbärande kraft i journalistiken. Vi vet att många olika typer av aktörer delar denna nyfikenhet, och det ska blir otroligt intressant att se vad ett samarbete kring detta kan leda till, med nytta för branschen och samhället i stort, säger Amanda Ramsälv.
För att en idé ska bli aktuell för projektutvecklingsstöd finns ett antal grundkrav, bland annat att idén måste matcha Medier & demokratis inriktning och att ett eventuellt framtida projekt ska genomföras i samverkan med Medier & demokrati.
– Det här är en högaktuell och intressant projektidé som knyter an till flera centrala områden för Medier & demokrati: journalistik, medie- och informationskunnighet och desinformation för att nämna tre snabba exempel. Därutöver till hur AI blir en allt vanligare och förändrande faktor för bilden så som vi känner den och dess värde, säger Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.
Fakta