Hoppa till huvudinnehåll

Verifiering framtiden för journalistiken

tisdag, april 30, 2024

Forskningen visar det, och allt fler medier satsar på det: Verifiering blir en allt viktigare uppgift för journalistiken. Under en nätverksträff för lokala medier diskuterades ämnet källkritik och desinformation.

– Vi ska ge vår publik en större förståelse för vad som sker, säger Maria Lapenkova, reporter på SVT:s verifieringsdesk. 

Foto på Maria Lapenkova och Gunnar Nygren

Maria Lapenkova, reporter på SVT:s verifieringsdesk & Gunnar Nygren, professor emeritus vid Södertörns högskola

Tillsammans med Södertörns högskola driver Medier & demokrati nätverket Lokaljournalistik för alla, ett nätverk för lokala medier i hela Sverige. Ett par gånger per år träffas nätverket digitalt eller fysiskt för att ta del av ny forskning och inspiration om aktuella ämnen. 

Vårens digitala nätverksträff hade temat källkritik, desinformation och falska nyheter. Gunnar Nygren, professor emeritus vid Södertörns högskola, berättade om sin nyligen publicerade bok Ukraina och informationskrigets nya väger – sociala medier, krigsrapportering och desinformation. Ett viktigt resultat från studierna om hur svenskar tar del av information om kriget i Ukraina är vikten av verifiering. 

Verifiering är ett sätt för journalistiken att fortsätta vara relevanta i ett medielandskap som i stor utsträckning handlar om att dela vad andra delar på sociala medier, berättade Gunnar Nygren på nätverksträffen.

Varför är verifiering så viktig för journalistiken? 

– "Korrekt och allsidig nyhetsförmedling" är första punkten i journalistikens etiska regelverk. Det är strävan efter att verifiera så långt det går som skiljer journalistik från andra medieinnehåll som underhållning, fiktion, PR och propaganda. Utan denna strävan har journalistiken inte något berättigande. I en medievärld där mer och mer handlar om PR och underhållning, så är arbetet med verifiering – att kolla om storyn håller, om fakta stämmer – grundvalen för journalistiken. Detta är också grunden för det förtroende som finns hos publiken för de stora medierna. För att behålla detta förtroende är mer av verifiering helt nödvändigt.

På vilket sätt kan medierna bli bättre på verifiering? 

– Det har alltid varit en balansgång mellan att vara snabb och att kolla fakta. När tempot i nyhetsflödet drivs upp, så måste reaktionerna hålla emot lite mer och kolla mer. Dessutom krävs mer kunskaper på redaktionerna om hur man kollar till exempel bilder och filmer, om bilder föreställer det som sägs och om den är tagen när det sägs. Det finns många metoder att kolla det digitala flöde från till exempel sociala medier som redaktionerna tar emot. Kunskapen om hur man kollar detta, kollar vem eller vilka som står bakom källorna och så vidare måste öka.

Några som börjat satsa på verifiering är SVT Nyheter. Inspirerade av bland andra BBC startade de nyligen en verifieringsdesk. Karin Ekman, tf programchef och ansvarig utgivare för Riksnyheterna, och Maria Lapenkova, reporter, var med på nätverksträffen för att berätta om den nya satsningen. 

Behovet av en egen verifieringsdesk föddes hos SVT efter Rysslands invasion av Ukraina och förstärktes i och med gängkriget på hemmaplan och senare även konflikten mellan Israel och Hamas. I stor utsträckning jobbar SVT:s verifieringsdesk med att verifiera videoklipp som cirkulerar på sociala medier. Ofta handlar det om utrikesfrågor men desken jobbar även med mer lokala frågor som exempelvis branden på Oceana i Göteborg.

Varför är verifiering och verifieringsdesken viktig för SVT? 

– Vi ska ge vår publik en större förståelse för vad som sker och det kan vi genom bland annat verifiering där vi går ifrån att referera till vad olika parter påstår och istället säga vad som egentligen hände. Samtidigt ska vi förklara våra arbetsprocesser för att lära publiken hur de själva kan verifiera information, säger Maria Lapenkova, reporter på verifieringsdesken.

Vilka kompetenser behövs för att jobba med verifiering?

– Man ska tycka om att samla in och analysera information, precis som man gör inom granskande journalistik. Att vara intresserad av tekniska lösningar kan också vara en fördel då man kan använda olika program inom verifiering.

Här kan du ladda ner boken Ukraina och informationskrigets nya väger – sociala medier, krigsrapportering och desinformation:

Nyhetsflöde

Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Startseminarium för Forum för demokratisk kommunikation

2024-05-16
Sedan i vintras samverkar Medier & demokrati och Myndigheten för psykologiskt försvar kring etablering av ett nytt nationellt forum. Nu har satsningen – Forum för demokratisk kommunikation –...
Johan

Johan Löfvenholm ny vd för Lindholmen Science Park

2024-05-14
Styrelsen för Lindholmen Science Park AB har utsett Johan Löfvenholm till ny vd för bolaget. Med en gedigen erfarenhet från fordonsindustrin kommer han att starta sitt nya uppdrag i augusti, med fokus...
Man som ler in i kameran

Medier & demokrati-projekt aktuellt på Försvarshögskolan

2024-05-07
Bengt Johansson, professor vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid JMG, Göteborgs universitet, är inbjuden att föreläsa under en utbildning på Försvarshögskolan. I fokus är...
Kvinna står i en dramatisk scen, tittar in i kameran leendes

”Journalister och redaktörer måste ta större plats i innovationsarbetet”

2024-05-03
JMG vid Göteborgs universitet lanserar en ny fortbildning för redaktionella ledare. En av arkitekterna bakom är Jenny Wiik, tidigare Flexitforskare inom Medier & demokrati och fortfarande verksam i...
Foto på Maria Lapenkova och Gunnar Nygren

Verifiering framtiden för journalistiken

2024-04-30
Forskningen visar det, och allt fler medier satsar på det: Verifiering blir en allt viktigare uppgift för journalistiken. Under en nätverksträff för lokala medier diskuterades ämnet källkritik och...
Personer sitter kring papper och diskuterar. Bilden är tagen ovanifrån.

”Övningen gav ett antal aha-upplevelser”

2024-04-17
En allvarlig tågolycka, en omfattande skogsbrand. Blekinge drabbades av en serie tänkbara krislägen när Medier & demokrati-projektet ”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer” övade scenarier. – Jag...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Vill du utforska framtidens berättande med oss?

2024-04-11
Vi söker en forskare som är intresserad av samproduktion av kunskap. Tillsammans med dig vill vi utforma en ansökan till Riksbankens Jubileumsfonds utlysning om Flexitforskare.
Kvinna tittar in i kamera

Nytt poddavsnitt: Britt-Marie Mattsson om USA:s demokrati, medier och Donald Trump

2024-04-05
Presidentvalet i USA i höst är det 13:e som journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson bevakar. I Medier & demokrati-podden avsnitt 22 berättar hon om USA:s sköra demokrati, hur hon tycker att...