Bokmässan i Göteborg närmar sig. Medier & demokrati är värd för ett seminarium plus fyra programpunkter på Yttrandefrihetstorget. Här presenteras alla fem inslagen.
Bokmässan äger rum i slutet av september och Medier & demokratis program är koncentrerat till mässdagarna fredag och lördag, 27-28 september. Det gemensamma temat blir det digitala informations- och medielandskapets utmaningar. Konkret handlar det om frågor kring desinformation, påverkansoperationer och utvecklade metodiker och resurser för att verifiera fakta, påståenden och uppgifter.
– Våra frågor om hur demokratin ska stå emot medvetna försök till att manipulera opinionen är inte bara angelägna utan också synnerligen aktuella. Vi är glada över att kunna medverka till att kvalificera diskussionen, säger Robert Olsson, ordförande för Medier & demokrati, som ingått i programrådet för bokmässans Yttrandefrihetstorg.
2024 klassas som ett globalt supervalår och frågorna är högaktuella. Samtalen är framför allt knutna till den nationella satsningen Forum för demokratisk kommunikation, som Medier & demokrati leder. Samtidigt matchar det även projekten Stärkt lokaljournalistik i krissituationer och Lokala informationslandskapet i kris och krig.
– Det blir första gången som Forum för demokratisk kommunikation uppträder publikt, vilket är mycket roligt.
Robert Olsson kommer att moderera de fyra programpunkterna på Yttrandefrihetstorget.
Medier & demokratis seminarium – Att skydda sig mot desinformation – leds av Thomas Mattsson, senior advisor Bonniers News och tidigare chefredaktör för Expressen.
Här är samtliga Medier & demokratis inslag på Bokmässan:
Fredag 27 september 11.00-11.45, scen F5
I december kommer hälften av jordens befolkning att ha involverats i en valprocess under 2024. Samtidigt försvårar spridning av desinformation människors möjlighet att fatta informerade beslut i demokratiska val. Här diskuteras val, påverkansoperationer, techjättar och nyhetsmedier.
Medverkande: Anna Careborg, nyhetsdirektör på SVT, Cecilia Khavar, aktuell med boken Stormningen av Kapitoleum, Mikael Tofvesson, chef för den operativa avdelningen och ställföreträdande myndighetschef på Myndigheten för psykologiskt försvar och Sara Övreby, samhällspolitisk chef Google.
Programledare: Thomas Mattsson, senior advisor Bonnier News.
Fredag 27 september 13.00-13.20
Yttrandefrihet och ny teknik. Hur kan AI göra journalistisk nytta och därmed bidra till det demokratiska samtalet? Granskningsfunktion genom att kunna hantera stora datamängder? Att snabbt få utsagor framförda i direktsändning verifierade som sant eller falskt? Att genom datainspirerad journalistik snabbt få ut enkäter till stora definierade målgrupper? Att motverka korruption i offentliga uppdrag?
Medverkande: Thomas Mattsson, senior advisor Bonnier News, tidigare chefredaktör på Expressen och Agnes Stenbom, chef för IN/LAB och förtroendefrågor på Schibsted Media samt grundare av branschnätverket Nordic AI Journalism.
Fredag 27 september 16.30-16.50
Hur ser de påverkansoperationer ut som riskerar att drabba den svenska öppenheten genom medvetna försök att styra opinionsyttringar vilket innebär att yttrandefriheten skadeskjuts? Och vad är syftet med att underminera den svenska demokratin?
Medverkande: Mikael Tovfesson, operativ chef Myndigheten för psykologiskt försvar och Inas Hamdan, journalist och författare som 2023 fick Stora Journalistpriset för sin granskning om hur Al – Jazeera spred felaktiga uppgifter om den svenska socialtjänsten.
Lördag 28 september 11.30-11.50
Hur arbetar de svenska mediehusen för att verifiera det stora inflödet av text, bild och ljud så att inte falska uppgifter ges spridning i fria och oberoende medier som har hög trovärdighet i förhållande till sina nyhetskonsumenter? Public servicebolagen har ett uttalat ansvar för en korrekt rapportering och har ett riktat uppdrag i krissituationer.
Medverkande: Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör på Sveriges Television och Gabriel Byström, stf vd och stabs- och säkerhetsansvarig på Sveriges Radio.
Lördag 28 september 15.00-15.20
Supervalåret 2024. Stor oro för omfattande desinformationskampanjer, inte minst i det närliggande valet i USA. Vilka förväntningar kan vi ställa på ett juste och rättvist val? Och i Sverige har halva mandatperioden gått; hur stor är risken för otillbörlig påverkan av det kommande svenska valet?
Medverkande: Bengt Johansson, professor Göteborgs universitet och Sanna Torén Björling, reporter på Dagens Nyheter och tidigare USA-korrespondent.