Hoppa till huvudinnehåll

"Grävgruppen behöver dataanalytiker" Medier & demokrati-podden 2021:4

Med AI-baserade språkmodeller får redaktioner en helt ny verktygslåda. I femte avsnittet av Medier och demokrati-podden förklarar Love Börjeson från Kungliga Biblioteket vad språkmodeller är, vad de kan användas till och hur man som redaktion kommer igång.

Medverkande: : Love Börjeson, föreståndare för Kungliga Bibliotekets KB-labb.

Inspelad 9 september

Med AI-baserade språkmodeller får redaktioner en helt ny verktygslåda. I femte avsnittet av Medier och demokrati-podden förklarar Love Börjeson från Kungliga Biblioteket vad språkmodeller är, vad de kan användas till och hur man som redaktion kommer igång.
Hur skulle du göra för att analysera en databas med en och en halv miljard textstycken? För några år sedan skulle svaret sannolikt blivit "du skojar, det går inte". I dag är svaret: "Använda artificiell intelligens."

– Om jag satt på en redaktion och skulle stödja mitt grävande team skulle jag ge dem tre-fyra data scientists, säger Love Börjeson, föreståndare på Kungliga Bibliotekets KB-labb.

Natural language processing, NLP, är ett samlingsbegrepp för artificiell intelligens som gör det möjligt för datorer att hantera mänskligt språk. På svenska används ofta begreppet språkmodeller, och rymmer bland annat lösningar som låter datorer analysera innehåll, sammanfatta, översätta och skapa text eller transkribera tal till text.

Varför tycker då Love Börjeson att redaktionerna behöver egna dataanalytiker? För att de ska kunna bygga skräddarsydda lösningar utifrån reportrarnas behov och med de svenska språkmodellerna som utgångspunkt.
 

– Det är bättre att vi koncentrerar oss på det som bara vi kan göra, så får andra ta fram applikationerna, säger Love Börjeson.

Vill du läsa mer om KB:s modeller kan du göra det här. Alla publicerade modeller finns på HuggingFace

Samtalet leds av Anders Thoresson, projektledare för ”Mediebranschen och AI”, ett pilotprojekt i samverkan mellan Medier & demokrati, AI Sweden, Bonnier News Local, Stampen och Sveriges Television.

Poddcastmick mot en orange bakgrund.

Podd

Här hittar du hittills publicerade avsnitt. Du hittar även poddar om Future of Democracy, ett initiativ som drivs av Medier & demokrati och AI Sweden och där podden görs i samverkan med Digitalsamtal.
Bilden föreställer ett blott och lila dataship. Väldigt mycket inzoomat och bilden täcks mest av blått och lila likt ett bildfilter.

Mediebranschen och AI

Data- och AI-driven utveckling växer i betydelse och Medier & demokrati leder en nationell pilotsatsning – Mediebranschen och AI – tillsammans med tre mediekoncerner och AI Sweden, Sveriges motor för...