Hoppa till huvudinnehåll

Ansökan öppnad till IYTT:s femte ungdomskonferens

onsdag, juni 7, 2023

I november arrangerar International Youth Think Tank (IYTT) sin femte ungdomskonferens. De fyra tidigare har hållits i Göteborg, men från och med i år kommer konferensen att hållas i Europas demokratihuvudstad. Nu söker IYTT unga demokratiinnovatörer som vill delta. 

Personer sitter i diskussion och ler

Några av deltagarna på 2022-års konferens: Nathan Collins, Federica Baggio, Wiktoria Morawska, Alice Smith och Sofia Marini.
Foto: Leon Toshach

Konferensen samlar unga vuxna (18-24 år) från hela Europa. Under fyra dagar kommer de inspireras av framstående personer inom akademi och näringsliv, diskutera samhällsutmaningar och slutligen utarbeta konkreta förslag till hur demokratin kan stärkas och förnyas.  Det som gör International Youth Think Tank speciellt som ungdomsorganisation är att ungdomarnas egna idéer är helt centrala.

– Det finns en massa initiativ som bygger på att man skall lära ungdomar om demokrati och få dem att engagera sig i de frågor som vi vuxna tycker är viktiga. Vi vill vända på problemet och i stället undersöka vad vuxna beslutsfattare och experter kan lära sig av ungdomarna, säger Urban Strandberg, IYTT:s grundare och föreståndare.

Med det sagt kommer ungdomarna på konferensen – som i år förläggs till Barcelona, Europas första demokratihuvudstad – få fler tillfällen att låta sig inspireras av framstående samhällsledare och forskare. Konferensen avslutas med en presentation där ungdomarna lanserar de idéer som think tanken sedan skall vidareutveckla under året. De som deltar i konferensen kan efteråt titulera sig “Youth Fellows” och ges fortsättningsvis möjligheten att representera think tanken och föra ut sina idéer i en mängd olika sammanhang.