Hoppa till huvudinnehåll

Årets redaktion om innovation i en digital nyhetsvärld

torsdag, september 10, 2020

Hur jobbar Årets redaktion med innovation? Under Lindholmen Open Days möter Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati, två nyckelpersoner bakom Borås Tidnings redaktionella utveckling: chefredaktör Stefan Eklund och Frida Dam Bergstedt, journalist och nav i de uppmärksammade forsknings- och innovationsprojekten Beta Borås 1 och 2.

I april 2020 utsågs Borås Tidning till Årets redaktion inom svenska nyhetsmedier. Ett ärofyllt pris och i motiveringen beskrevs ett starkt genomslag för digital, lokal samhällsjournalistik och ett tydligt fokus på lokal demokrati. Uppmärksammade granskningar har gjort att tidningens journalistik dels fått spridning långt utanför Sjuhäradsbygden, dels bidragit till att attrahera fler digitala prenumeranter. Bakom utmärkelsen Årets redaktion står branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU).
– Det känns väldigt roligt och väldigt välförtjänt. Det är en hårt arbetade redaktion BT har, med stor kompetens och som tar sitt uppdrag på största allvar, kommenterade Stefan Eklund när utnämningen blivit känd.

Nyhetsmediernas fortsatta innovationsbehov

Borås Tidning har senaste åren blivit mer innovativ och ökat sin samverkan med forskningen. Men hur har strategin sett ut, vad har genomförts och hur ser nyhetsmediernas fortsatta innovationsbehov ut? Om detta berättar och reflekterar Stefan Eklund och Frida Dam Bergstedt i en intervju som sänds under Lindholmen Open Day. Frida Dam Bergstedt jobbar i dag som reporter på Borås Tidning men var under perioden 2018 till 2020 motor och nav i experimentella projekten Beta Borås 1 och 2, som BT genomförde tillsammans med Medier & demokrati, RISE Interactive och Södertörns högskola. Två projekt som hade fokus på ökad kunskap och utveckling kring just lokal samhällsjournalistik och nya former för digitalt berättande. Projekten – särskilt det första med sin unika testredaktion – väckte både nationell och internationell nyfikenhet.

Se intervjun här

Om Lindholmen Open Days

Lindholmen Open Days är ett årligt återkommande arrangemang på Lindholmen Science Park där aktörer och innovationsmiljöer delar med sig av sin vardag. Just i år är evenemanget speciellt i dubbel bemärkelse: 2020 firar Lindholmen Science Park 20-årsjubileum, vilket innebär att under två decennier har näringsliv, akademi och samhälle mötts på Lindholmen för skarpa utvecklingsprojekt som har drivit Sverige framåt. Det betyder också att Lindholmen Open Day i år arrangeras under tre dagar: 15-17 september. Den pågående Coronapandemin gör emellertid att evenemanget i år är till 100 procent digitalt.