Hoppa till huvudinnehåll

”Bristen på unga parlamentariker är något som får konsekvenser”

måndag, maj 22, 2023

Parlament och regeringar världen över domineras av äldre och medelålders män. Vad betyder det för demokratin och politiken att yngre är så mycket mindre representerade? 22 maj diskuteras frågan när International Youth Think Tank (IYTT) bjuder in till ett lunchseminarium i serien Gothenburg Democracy Talks. Huvudgäst är Aksel Sundström, lektor vid Göteborgs universitet, som presenterar sin forskning inom området.

Svartvitt porträtt på en leende man i 40årsåldern med glasögon och rutig kostym

Tio procent av stolarna i parlamenten och tre procent av ministerposterna innehas globalt av personer som är 35 år eller yngre. Om detta och annat går att läsa i en ny bok skriven av statsvetarna Aksel Sundström och Daniel StockemerYouth without Representation: The Absence of Young Adults in Parliaments, Cabinets, and Candidacies.

omslag av bok

– Bristen på unga parlamentariker är något som får konsekvenser både för det politiska engagemanget hos unga och för demokratins legitimitet, men också för vilken politik som förs, säger IYTT:s föreståndare Urban Strandberg. Aksels bok är en av få som lyfter det här frågorna och vi vill därför uppmärksamma den med det här seminariet.

Under seminariet kommer även de senaste resultaten från IYTT:s ungdomspanel om ålder och politik att redovisas, och avslutning blir ett samtal mellan tre inbjudna kommentatorer:

·       Frida Tånghag (v) riksdagsledamot som själv tillhör gruppen politiker under 35.

·       Eva Eriksson (l), veteran inom politiken och tidigare riksdagsledamot, numera förbundsordförande för SPF Seniorerna.

·       Jouman Tafnkji, slutligen, är Youth Fellow i International Youth Think Tank.

Seminariet hålls i SEB-salen vid Handelshögskolan i Göteborg. De första 30 på plats bjuds på smörgås. Det går även att delta online.

folk diskuterar intensivt i en ring

International Youth Think Tank

Projektet grundades 2018 och är sedan januari 2021 en del av Lindholmen Science Park och kopplat till Medier & demokrati. Målet är att främja demokratirörelsen bland 18-24-åringar i Europa och...
Porträtt av Urban Strandberg

Urban Strandberg

Föreståndare International Youth Think Tank