Hoppa till huvudinnehåll

Frida Dam Bergstedt förstärker M&D

tisdag, januari 24, 2023

Medier & demokrati välkomnar Frida Dam Bergstedt som projektledare. Samtidigt är hon redan ett känt namn inom programmet. 2018 hade Frida Dam Bergstedt en huvudroll i Medier & demokratis allra första projekt.

Kvinna ler in i kameran

Frida Dam Bergstedt är journalist. Hon pluggade på JMG vid Göteborgs universitet och gillar mötet mellan den redaktionella vardagen och forskning och innovation.

– En passande kombination för Medier & demokrati, säger programansvarig Martin Holmberg. Det är känns verkligen roligt att kunna knyta Frida till programmet.

2018 utsågs Frida Dam Bergstedt att leda den uppmärksammade testredaktion som under ett drygt halvår experimentellt utvecklade och testade lokal samhällsjournalistik för 25-35-åringar. Det vill säga själva kärnan i forskningsprojektet Beta Borås, som hade Borås Tidning som testmiljö. Frida deltog även i andra steget: Beta Borås 2, som pågick 2019 och 2020. Därefter blev hon anställd av BT och har jobbat som reporter, webbredaktör och hoppat in som vikarierande nyhetschef.

– Beta Borås var verkligen ett speciellt projekt att vara med i, väldigt kul och lärorikt. Det har också varit roligt att få jobba vidare med lärdomarna på Borås Tidning som senaste året haft ett stort fokus på just unga läsare, säger Frida Dam Bergstedt.

Tjuvstartade med K-G Bergström
Från 1 oktober är hon tjänstledig och under det halvåret kommer hon delvis att jobba som projektledare för Medier & demokrati. Det innebär att hon kommer leda processer inom projekt och jobba med en annan viktig del i programmets portfölj: kunskapsspridningen. Redan direkt efter valet i september fick Frida Dam Bergstedt möjlighet att tjuvstarta genom att i Medier & demokrati-podden samtala med K-G Bergström om hans syn på nyhetsmediernas bevakning av valrörelsen.

– Det känns jättekul att få bli en del av Medier & demokrati. Jag hoppas kunna bidra med fler intressanta poddar och en hel del annat, säger Frida Dam Bergstedt.

 

”Journalistik som fenomen, och därför även forskning om ämnet, har alltid intresserat mig”

Frida Dam Bergstedt

Vad är det som gör att du lockas av gränslandet mellan den praktiska journalistiken och forskningen?

– Journalistik som fenomen, och därför även forskning om ämnet, har alltid intresserat mig. Hur medierna arbetar är en så viktig del av samhället. Men forskningen kan lätt hamna ganska långt från vardagen på redaktionerna, samtidigt som det ju på redaktionerna sker enormt mycket spännande utvecklingsarbete redan. Att knyta ihop teori och praktik är nödvändigt för att medierna ska kunna utvecklas på bästa tänkbara sätt, tänker jag.

Om du här och nu finge initiera det i ditt tycke både viktigaste och roligaste projektet inom nyhetsmedier: vad skulle det forska och innovera kring?

– Jag skrev mitt exjobb på JMG om utrikesjournalistik och korrespondenter på nyhetsbyråer som mer eller mindre ensamma bevakar hela kontinenter. Det ämnet har jag inte kunnat släppa. Forskning och innovation kring utrikesrapportering och vilken bild av världen vi i slutändan får i Sverige är ett drömprojekt.

Välkommen till Medier & demokrati!
– Tack!
 

ABC om Frida Dam Bergstedt
Är: 30.

Bor: Göteborg.

Medievanor: Trogen P1 Morgon-lyssnare, läser DN, GP, BT och Aftonbladet i mobilen och följer flera av ovan nämnda på Instagram.

Fritiden: Reser så ofta jag kan, helst långt och länge.

Okänd talang: Är otippat bra på att spela klassiskt piano.