Hoppa till huvudinnehåll

Fyra frågor …

tisdag, november 26, 2019

… till Frida Dam Bergstedt, som tillsammans med Anton Hedberg arbetar med forskningsprojektet Beta Borås på Borås Tidning. Projektets senaste experiment är en berättelse om textilindustrins klimatpåverkan – ett omfattande material berättat med väldigt lite text där du som läsare styr tempot genom att scrolla.

Ni testar här är ett nytt sätt att berätta digitalt. Sättet är anpassat för mobilen. Varför då?
– Vi kan tydligt se att de allra flesta läser Borås Tidning i mobilen, en trend som inte bara gäller BT utan alla nyhetsmedier. Därför ville vi skapa en läsarupplevelse helt anpassad efter mobilen och mobilens funktioner, med scrollen i fokus och grafiska element som blir stora och tydliga på den lilla mobilskärmen. 

Hur har processen varit för att få fram materialet?
– För själva innehållet har vi pratat med ett gäng forskare på Textilhögskolan i Borås och RISE för att få fram relevanta siffror och forskning på lösningar. Därefter skissade vi upp hela storyn, vilka grafiska element den skulle innehålla och så vidare. Sen är det Martin Törnros på RISE Interactive som hjälpt oss att programmera hela berättelsen så att de olika scrollfunktionerna blivit så som vi ville ha dem. 

Ni har valt textilindustrin som tema. Varför då?
– Dels för att klimatfrågan är ständigt aktuell och en het fråga hos projektets målgrupp (25-35-åringar), och textilindustrins klimatpåverkan inte pratas om lika mycket som till exempel flygets. Dels för att Borås verkligen ligger i framkant vad gäller forskning om textil vilket gör det till en viktig lokal fråga. 

Vad vill ni att materialet och det speciella berättarsättet ska ge läsarna?
– Vi vill att berättarsättet ska göra att det känns lätt att ta till sig ett väldigt siffertungt innehåll. Och att det känns som ett nytt och kul sätt att läsa en artikel. Innehållsmässigt hoppas vi kunna ge läsarna ny kunskap om textilindustrins klimatpåverkan men även hopp om en bättre framtid - klimatrapportering kan annars lätt kännas tung och deprimerande. 

Här hittar du berättelsen om textilindustrins klimatpåverkan >
Läs den helst i mobilen, där gör sig den bäst.

ABC om Beta Borås-projektet

  • Vilken lokal samhällsjournalistik engagerar 25-35-åringar? Det är huvudfrågan för forsknings- och innovationsprojektet Beta Borås, Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt.
  • Projektets första steg, Beta Borås 1, avslutades i december 2018. Projektets andra steg, Beta Borås 2, avslutas i mars 2020.
  • I detta andra steg av projektet är parterna Borås Tidning, Södertörns högskola, RISE Interactive, Gota Medias utvecklingsteam och Medier & demokrati.
  • Beta Borås 2 finansieras av Anne-Marie och Gustaf Anders Stiftelse, Gota Media och projektets parter.
  • Här kan du läsa slutrapporten från projektets steg 1 >
  • Slutrapporten från projektets steg 2 kommer att publiceras i mars 2020.