Hoppa till huvudinnehåll

Internationella toppnamn till Anderseminariet

torsdag, mars 16, 2023

Vårens Anderseminarium kan bli något utöver det vanliga. En Pulitzerprisad reporter från New York Times och en undersökande journalist från Kyiv Independent ska diskutera journalistikens trovärdighet med svenska experter.

kvinna ler in i kameran

Anderseminariet arrangeras av Karlstads universitet en gång varje termin med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning. Det är ett gratis journalistseminarium som är öppet för alla; studenter, forskare, journalister och allmänhet.

Vi ställde fem frågor till Carina Tenor, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap och projektledare för vårens seminarium som infaller 30 mars.

Temat är ”Trovärdig journalistik – kritik, utmaningar och strategier för att vinna publikens förtroende”. Varför valde ni det temat?

– Michael Karlsson, som är professor vid Karlstads universitet, publicerade nyligen en vetenskaplig artikel som väckte en del känslor. Han påpekade att det kanske finns anledning att omformulera de etiska reglerna utifrån publikens perspektiv, idag utgår de väldigt mycket från journalisternas arbete i stället för vad publiken förväntar sig. Det blev utgångspunkten för seminariet.

Varför är det en viktig diskussion?

– Det är ju själva grunden för journalistiken att man uppfattar den som trovärdig. Mycket forskning handlar om vad journalistik är och inte är och man får hela tiden försvara journalistikens position, att publiken ska lita på oss. Det finns många spänningar runt det där.

Anderseminariet sammanfaller med Gräv 2023 i Karlstad, vad betyder det för ert evenemang?

– I vanliga fall ligger Anderseminariet i maj men eftersom Grävseminariet kommer till Karlstad såg vi fördelar med att lägga seminariet i anslutning till Gräv. Tack vare det kan vi ha med en journalist från Ukraina och en från New York Times, eftersom de ändå är på plats för att delta på Gräv. Gräv är mest inriktat mot journalister, Anderseminaret är mer en mötesplats för studenter, forskning och journalister. Så förhoppningsvis kan det fungera som ett bra komplement.

Vilka ska medverka och vad ska de prata om?

– Michael Karlsson kommer prata om trovärdighet ur en forskares perspektiv. Jo Becker från New York Times kommer prata om hur man kan väcka förtroende. Hon har till exempel sagt att journalistiken har så mycket att förlora i trovärdighet om någon gör ett misstag, de på New York Times påverkas om till exempel Washington Post gör ett misstag.

– Sen ska det bli jätteintressant att höra Anna Myroniuk, hon är undersökande journalist på Kyiv Independent. Man kan knappt tänka sig hur det är att jobba som undersökande journalist under ett krig där man måste balansera patriotism och oberoende granskning.

– Vi har även bjudit in Faktajourens Andreas Önnerfors som ska prata om hur journalister ska förhålla sig till konspirationsteorier, och medieombudsmannen Caspar Opitz, som ska prata om huruvida journalistiken blir mer trovärdig för att den går att anmäla.  Så det blir ganska fullspäckat och förhoppningsvis en intressant panel.

Vad har du för förväntningar på dagen?
– Jag hoppas det ska komma mycket folk. Anderseminariet är nästan lite för bra för att vara sant. Det är gratis, du får lunch, fika och möjlighet att nätverka med andra i branschen. Jag hoppas att fler medieföretag tar tillfället i akt att erbjuda den här alldeles gratis internutbildningen till sina anställda.