Patricia Svensson fick en ögonöppnare i projektet Lokal demokrati i en digital värld. Det var mötet med en handfull ungdomar som berättade om sina visioner för Falköping, ett möte som sker alltför sällan. I Medier & demokrati-podden avsnitt 17 berättar Patricia Svensson om sina erfarenheter och insikter från projektet.
I projektet Lokal demokrati i en digital värld har lokala nyhetsmedier och bibliotek samarbetat för att arrangera aktiviteter och evenemang inför valet i höstas, med syfte att stärka demokratin. Patricia Svensson var då chefredaktör på Falköpings Tidning och ledde arbetet i samverkan med biblioteken i Falköping. Ett inslag som visade sig vara mer givande än de trott var ett samarbete med kommunens unga feriepraktikanter.
– Fy vad vi journalister är dåliga på att snacka med de unga på riktigt, och ta reda på vad de tycker. Vad vi kan vara fast i våra gamla hjulspår och inte vidga vyerna, säger Patricia Svensson i podden.
– Bara det att få sitta ner med ungdomarna och diskutera Falköpings framtid, vad de går och tänker på inför ett val, var en ögonöppnare för mig, säger Patricia Svensson i podden.
Ungdomarna visade sig vara oerhört insatta, och väldigt lokala och nära i sitt tankesätt. När de pratade om klimatfrågan tog de upp att det borde finnas fler papperskorgar och ifrågasatte varför man inte kunde sopsortera på deras skola.
– De var så väldigt konkreta när de pratade, på ett sätt som verkligen var slående. Man önskar att vuxna politiker pratar mer som dem, säger Patricia Svensson.
Det var mycket tack vare ett samarbete med kommunens ungdomsstrateg som tidningen och biblioteket fick kontakt med ungdomarna.
– Hon hade en jättebra direktlänk till stadens yngre medborgare som vi kunde dra nytta av.
Att skaffa sig någon form av brygga till den här åldersgruppen tror jag hjälper, säger Patricia Svensson.
Förutom att hitta en brygga till ungdomar tror Patricia Svensson att genuin nyfikenhet behövs för att redaktioner och journalister ska kunna fånga upp ungas synpunkter och perspektiv.
– Man måste på riktigt vara nyfiken på vad de har att säga, inte bara träffa ungdomar för att det låter bra att ha pratat med ett gäng tonåringar någon gång.
Lyssna på podden för att höra mer om lärdomar efter projektet, varför lokal närvaro är viktigt och hur medier kan samverka med andra aktörer utan att tumma på det publicistiska uppdraget.
ABC om ”Lokal demokrati i en digital värld”
Projekttid: 1 januari 2022-30 juni 2023.
Deltagare: Borås Tidning, Falköpings Tidning, TTELA, biblioteken i Borås, Falköping och Vänersborg samt Södertörns högskola och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Finansiering: Projektet omsluter nästan 1,3 miljoner kronor och medfinansieras av Västra Götalandsregionen kulturnämnd med 600 000 kronor. Övriga finansiering utgörs av insatser från deltagande aktörer.