Hoppa till huvudinnehåll

Kulturministern besökte Beta Borås

måndag, augusti 20, 2018

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke var nyfiken på Medier & demokrati-projektet Beta Borås. Därför besökte hon den unika testredaktionen på Borås Tidning. Intrycket: en inspirerande och positiv satsning.

Beta Borås är den skarpa testmiljön för forsknings- och innovations-projektet ”Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt”. Syftet är att identifiera, utveckla och testa nya former av samhällsjournalistik på målgruppen 25-35-åringar.

Konkret innebär det att utforska vilket innehåll som engagerar, vilka presentationsformer som attraherar och hur nya digitala tekniska lösningar och verktyg kan förbättra och stärka användarupplevelsen.

– Mitt största intryck är att det finns ett stort behov av den här typen av forskning och sätt att jobba på. På fler håll i Sverige, men också internationellt. Att göra och lära, säger Alice Bah Kuhnke.

Kultur- och demokratiministern träffade testredaktionen under en och en halv timme. Ett samtal som handlade om framför två saker:

  • Beta Borås tänk och hur dess journalistik och experimentella arbetsmodell skapar en annan lokal samhällsjournalistik än traditionell. 
  • Beta Borås sätt att anamma och pröva nya tekniska möjligheter för att utveckla både det journalistiska berättandet och hur journalistiken kan förpackas mer aptitligt och lättillgängligt.

Se Alice Bah Kuhnke berätta om mötet med Beta Borås

Beta Borås

  • Projektdeltagare: Borås Tidning, RISE Interactive, Södertörns högskola och Medier & demokrati, Lindholmen Science Park.
  • Testredaktionen består av fyra medarbetare i åldrarna 26-34 år som fått fria händer att utveckla och experimentellt pröva nya former av lokal samhällsjournalistik.
  • Projekttid: Hela 2018 men den skarpa fasen pågår till och med september.
  • Finansiärer: Utöver parternas egna insatser värderade till knappt 1,4 miljoner finansieras projektet externt av Västra Götalandsregionens kulturnämnd med 1,2 miljoner kronor och Carl-Olof och Jenz Hamrins Stiftelse med 950 000.