Hoppa till huvudinnehåll

Redaktionell fristad avslutat

fredag, mars 3, 2023

Projektet Redaktionell fristad, med Föreningen Grävande journalister som ledande part, har tvingats till avslut innan projektet på allvar hann börja. Orsaken är att de tre ryska journalister som erbjöds arbeta från Sverige inte beviljas tillfälligt uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. ¬– Det är oerhört sorgligt, säger Ulla Sätereie, ordförande för Föreningen Grävande journalister.

Ulla visas på bild. står på en brygga som hon lutar sig på i en inomhus miljö. Ler ett varmt leende!

Projektets kärna var att Föreningen Grävande journalister (FGJ) erbjöd tre oberoende ryska journalister en tvåårig redaktionell fristad i Göteborg. Satsningen förverkligades med finansiering och stöd från en palett av aktörer. Svenska institutet, Sätila Foundation och Västra Götalandsregionen gav klartecken till finansiering före sommaren i fjol. Övriga partners i projektet – Göteborgs-Posten, Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet, Reportrar utan gränser, Publicistklubben Västra, Journalistförbundet, JMG vid Göteborgs universitet – bidrog med andra resurser. Medier & demokrati hade rollen att sprida kunskap från projektet, och koordinera den följeforskning som fanns i plan.

Under hösten och tidig vinter kom emellertid Migrationsverkets beslut om att de tre ryska journalisterna inte får tillfälligt uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige. Nu anser Föreningen Grävande journalister också att möjligheterna till prövning av besluten är utdömda. Projektet har därmed avslutats.
Hur motiverades avslagen?
– Det projekt som vi fått finansierat av bland andra Svenska institutet gick inte att genomföra inom Migrationsverkets ramar, säger Ulla Sätereie.

– Det var som att försöka pressa in en rund kloss genom ett fyrkantigt hål. Systemen går inte att förena.